Yunan Savunma Bakanı, ABD'den F-35 uçağı istedi

Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Pentagon'da görüşerek, Yunanistan'a F-35 uçaklarının satılmasını talep ettiğini aktardı.

DÜNYA 19.07.2022, 08:18 19.07.2022, 12:50
Yunan Savunma Bakanı, ABD'den F-35 uçağı istedi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile Pentagon’da görüştü.

“İş birliği, son yılların en yüksek seviyesinde”

Görüşme öncesinde kısa açıklamalarda bulunan Austin, Yunanistan ile ABD arasındaki savunma iş birliğinin “hiç olmadığı kadar güçlü hale geldiğini" ifade etti.

Austin, "Güncellenen ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşmaları, her iki devletin ortak güvenlik ve barışa olan sarsılmaz bağlılığının işareti ve bunlar, bölgeye, NATO’nun stratejik girişlerini desteklemek amacıyla Yunanistan’daki ABD askeri varlığının artırılmasına fırsat verdi." dedi.

Panagiotopoulos ise ülkesi ile ABD arasındaki savuma iş birliğinin "son dönemlerin en yüksek seviyesine yükseldiğini" aktardı.

Yunan Bakan F-35 istedi

Yunan Bakan, Rusya’yı "saldırgan" olarak değerlendirirken bu ülkeye karşı "her çeşit adımı atmaya" ve "Ukrayna’ya yardım sağlamaya” hazır olduklarını dile getirdi.

Ülke adı vermeden "revizyonizm" suçlaması yapan Panagiotopoulos, şunları söyledi:

"Revizyonizm, ister uluslararası hukuku düzenleyen kuralların sorgulanmasıyla ortaya konulsun, ister kabul görmüş uluslararası sınırları değiştirme çabası olarak görülsün ya da çoğu zaman yapıldığı gibi her ikisi olarak ele alınsın, Yunanistan, ABD ve Kuzey Atlantik İttifakı'nın çıkarları kapsamında büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Revizyonizm kesinlikle hakim olmamalıdır. İlkeleri dikkate almalı ve olumsuz örneklerden kaçınma konusunda kararlı olmalıyız. Bu tarz istikrarsızlaştırıcı ve yasa dışı davranışlara girişenlere karşı ortak bir duruş göstermeliyiz. Temel hedef, ilk başta uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerinin hakim olduğu uluslararası hukuk düzeninin korunmasıdır."

Panagiotopoulos, söz konusu görüşmenin Yunanistan ile ABD arasındaki ilişkileri daha da derinleştirme fırsatı vereceğini umduğunu ifade ederek Austin’e "Şüphesiz bu ortaklığın yeni bir köşe taşı Yunanistan ile ABD Silahlı Kuvvetleri arasındaki etkileşimi, ortak çalışabilirliği ve koordinasyonu artıracak son teknoloji F-35 uçağının Yunanistan tarafından alınması olacaktır." sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)