Yunan basınında Erdoğan-Miçotakis görüşmesi heyecanı: Tamamen farklı koşullarda gerçekleşecek!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Vilnius zirvesinde yapacağı görüşme Yunan basınında büyük heyecan yarattı. Yunan basını görüşmeden beklentilerini 3 maddede şöyle özetledi...

11 ve 12 Temmuz'da Litvanya'nın Vilnius şehrinde düzenlenecek olan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in bir araya gelmesi bekleniyor.
Mart 2022'den beri Erdoğan ve Miçotokis arasında gerçekleşecek ilk yüz yüze görüşme Yunan medyasında heyecan uayandırdı.
“Toplantı tamamen farklı koşullarda gerçekleşecek”
In.gr haber sitesinde yayınlanan 'Miçotakis ile Erdoğan görüşmesinde neler olacak?' başlıklı makalede yazar, iki liderin de arkalarında güçlü çoğunluklarla yeniden seçildiğine değinerek toplantının tamamen farklı koşullarda gerçekleşeceğinin altını çizdi.
Yazar, Türkiye'de yaşanan yıkıcı deprem felaketi ve Atina'yı sarsan tren kazası sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük ölçüde iyileştiği değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan'ın en büyük gazetelerinden biri olan Kathimerini de temmuzdaki zirvenin iki ülke için yeni bir başlangıç olabileceğini söyledi.
“Jeopolitik ortam çarpıcı bir şekilde değişti”
Makalenin yazarı P.K. Loakeimidis, Ukrayna'daki savaş, Türkiye'nin Mısır, İsrail, Suriye, Ermenistan gibi ülkelerle başlattığı normalleşme adımları ile jeopolitik ortamın çarpıcı bir şekilde değiştiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunan-Türk ilişkilerinde yeni bir başlangıca ihtiyaç olduğunu söylediğini belirtti.
“İyi bir zamanlama”
Loakeimidis, Erdoğan ve Miçotokis görüşmesinin iki ülkedeki yeni siyasi dönemlerin başlangıcında ve kurulan yeni güçlü hükümetlerle gerçekleşmesinin iyi bir zamanlama olduğunu ve bu süreçte zor kararların alınabileceğini öne sürdü.
Yunan basının 3 maddede arzuladığı sonuç
In.gr Erdoğan-Miçotakis görüşmesinden arzulanan sonucu ise 3 maddede şöyle özetledi;
- İki ülke ve iki lider arasındaki iletişim kanallarının tamamen yeniden kurulması
- Politika diyaloğunun yoğunlaştırılması, güven artırıcı önlemler ve göç gibi konularda işbirliğinin geliştirilmesi
- Türkiye ve Yunanistan arasındaki kilit konular için adım adım yol haritası çizilmesi, yanlış eylemlerden kaçınma moratoryumunun sürdürülmesi.