Yunan Bakan: Göçmen ayrımcılığı kararı bizim değil, AB'nin!

Ukrayna'dan yola çıkan kişilere mülteci statüsünün verilmesi ancak diğer ülkelerden gelen göçmenlere farklı bir yaklaşımın sergilenmesinin nedenine ilişkin soruyu yanıtlayan Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, "Bu karar bizim değil. AB'nin politikasını uyguluyoruz. Her göçmeni alacak durumumuz yok, bu yükü kaldıramayız." dedi.

DÜNYA 27.09.2022, 15:37 28.09.2022, 08:49 Hakan Öksüz
Yunan Bakan: Göçmen ayrımcılığı kararı bizim değil, AB'nin!

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, değişik ülkelerden gelen göçmenlere yönelik yaklaşımlarının neden farklı olduğunu açıkladı. Ukrayna'dan gelen göçmenlerle diğer ülkelerden gelenlere farklı muamele edilmesinin sebeplerini anlatan Mitarakis, "Söz konusu durumun yaşanmadığını söyleyecek değilim. Bunun nedeni, Avrupa Birliği (AB) tarafından benimsenen politikadır. Buna biz karar vermedik, AB'nin kararlarına uyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Mitarakis: "Bütün mülteciler için bu uygulama geçerli olmalı"

Ukrayna'dan Yunanistan'a gelen göçmenlere direkt olarak mülteci statüsünün tanındığını belirten Mitarakis, "Doğrusunu söylemek gerekirse bu uygulamaya ilişkin karar, AB Bakanlar Konseyi tarafından alındı. Ukraynalılar, AB sınırları dâhilinde serbest dolaşım hakkına sahip. Bunun bütün mülteciler için uygulanmasını talep ettik." dedi.

"Gelen her mülteciyi alacak durumda değiliz"

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, "Eğer bir ülke AB tarafından tanınmışsa, o zaman o ülkelerden gelen mülteciler de serbest dolaşım hakkında sahip olmalı. AB olarak dayanışma içinde bunu halledebiliriz. Bununla birlikte AB üyesi ülkeler içinde kapladığımız alan yüzde 2,4 kadar. Yani gelen her mülteciyi alacak durumda değiliz. Böyle bir yükü tek başımıza kaldıramayız." ifadelerini kullandı.

Aydın açıklarında 116 düzensiz göçmen kurtarıldı

Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege'de seyreden ve içinde mültecilerin bulunduğu botları Türk kara sularına itmeye devam ediyor. Son olarak Yunan güçlerinin ittiği 3 bot içinde bulunan 116 düzensiz göçmen, Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarıldı. Düzensiz göçmenler, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne sevk edildi.

Yorumlar (0)