"Yönetimin 1915 Ermeni olaylarına ilişkin duruşu değişmedi"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Morgan Ortagus, 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili karar tasarısında yönetimin “soykırım” vurgusundaki pozisyonunun değişmediğini açıkladı.

DÜNYA 17.12.2019, 18:39
"Yönetimin 1915 Ermeni olaylarına ilişkin duruşu değişmedi"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, “Yönetimin 1915 Ermeni olaylarına ilişkin duruşu değişmedi. Bu konudaki bakış açımız, Nisan ayında Başkan’ın (Donald Trump) net bir şekilde açıkladığı gibidir.” ifadelerini kullandı.

Trump, "soykırım" ifadesini kullanmamıştı

ABD Başkanı Trump, 24 Nisan 2019’da 1915 Ermeni olaylarını yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamayla “Büyük Felaket” olarak kaydetmiş, ancak “soykırım” iddiasını tasdik edecek herhangi bir ifadeye yer vermemişti.

Kararların yasal hükmü bulunmuyor

ABD Senatosu’nun geçen hafta yaptığı oylamayla, 1915 Ermeni olaylarını onaylar nitelikte bir karar tasarısı oyçokluğuyla onanmıştı. Demokrat New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Texas Senatörü Ted Cruz’un ortak sunduğu karar tasarısının henüz yasal olarak hükmü bulunmuyor.

29 Ekim 2019 tarihinde ise ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda yapılan oylamayla da Ermeni olayları ile ilgili benzer bir karar tasarısı onanmıştı.

Kararlar Türkiye kanadında "yok hükmünde!"

Türkiye kanadında ise bu konuda atılan adımlara “yok hükmünde” yanıtı gecikmemişti.

Yorumlar (0)