Yolsuzluk soruşturması başlatılmıştı: İstifa etti

Avusturya’da 'yolsuzluk, rüşvet ve güveni kötüye kullanma' suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan Başbakan Sebastian Kurz, istifa etti.

DÜNYA 09.10.2021, 21:28
Yolsuzluk soruşturması başlatılmıştı: İstifa etti

Merkez sağcı ÖVP (Avusturya Halk Partisi) Genel Başkanı da olan Kurz, gerçekleştirilen basın toplantısında, mevcut hükümetin ortağı Yeşiller Partisi’nin kendisi ile koalisyonu devam ettirmek istemediğini fakat ekonomik durum, salgın ve alınan yeni kararların hayata geçirilmesi adına ülkenin istikrara gereksinim duyduğunu dile getirdi.

Kurz, Yeşiller Partisi'nin bu yaklaşımının akabinde ÖVP yönetiminden çalışmalarını devam ettirmelerini istediğini ve başbakanlık görevine, halihazırdaki Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg'i tavsiye ettiğini bildirdi.

Schallenberg'in önemli bir siyaset adamı olduğuna işaret eden Kurz, kendisinin ise parti meclis başkanı ve parti genel başkanı olarak Meclis'te mücadelesini sürdüreceğini ifade etti.

Yeşiller Partisi Genel Başkanı Werner Kogler, dün gerçekleştirdiği açıklamada, Kurz ile yola devam etmek istemediklerini, ÖVP’nin sorumluluk alarak yeni bir şahsı başbakanlık için tavsiye etmesi gerektiğini açıklamıştı.

Savcılık, Kurz hakkında soruşturma başlatmıştı

Savcılık; yolsuzluk, rüşvet ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla Kurz hakkında soruşturma başlatmıştı.

Savcılık, Avusturya'da 2016-2018 döneminde Kurz ve partisinden bazı isimlerin Maliye Bakanlığı'nın bütçesini kullanarak bir düşünce kuruluşu ve gazeteye para aktardığı iddiasını soruşturuyor. Bahse konu medya organları marifetiyle Kurz ve partisi lehine kamuoyu yoklamalarının neticelerinin manipüle edildiği iddiası da soruşturma çerçevesinde yer alıyor.

Mevzubahis soruşturma sebebiyle 6 Ekim çarşamba günü, güvenlik güçleri, Başbakanlık başta olmak kaydıyla Kurz'un başında bulunduğu ÖVP genel merkezi ve Maliye Bakanlığı'nda arama yapmıştı. 

Yorumlar (0)