Yokluk Batı'yı eşkıya yaptı! Çalan çalana...

İşgal, sömürge, katliam... Bu yollarla yaşamlarını sürdüren ve zengin olan, yine bu yollarla zenginliklerini sürdüren Batı'nın, yokluk zamanlarında medeniyet maskesi düşüyor, barbar yüzler ortaya çıkıyor. Maske ve eldiven tedarik edemeyen devletler, eşkıya gibi yol keserek, korsan gibi kanunsuzca başka ülkelerin mallarına el koyarak ihtiyaçlarını illegal yoldan gidermeye çalışıyorlar.

DÜNYA 05.04.2020, 09:45 05.04.2020, 14:35
Yokluk Batı'yı eşkıya yaptı! Çalan çalana...

Batı adeta maske savaşına girdi. Dünya devi ülkeler eşkıyalık yaparak yol kesiyor, korsanlık yaparak başka ülkelere ait sıhhi maskelere, sıhhi eldivenlere, test kitlerine, dezenfektan ve solunum cihazlarına el koyuyor. Avrupa Birliği ülkeleri hem kendi içinde hem de ABD'ye karşı birbirlerine girmiş durumda.

Maske savaşı

İlk kez 12 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde görülen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) tarafından Covid-19 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüs yayılım hızı ve öldürücü etkisiyle dünyayı esir almış, felç etmiş durumda. Yeni tip koronavirüs krizi sebebiyle dünyada şu günlerde en çok aranan ürünler tıbbi maske, tıbbi eldiven, dezenfektan ve solunum cihazları. Binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) pandemi (küresel salgın) ilan ettiği yeni tip koronavirüs salgınına karşı bu ihtiyaçlarını gidermek isteyen Batılı ülkeler arasında büyük maske savaşı yaşanıyor.

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisiyle mücadele eden ülkelerde tıbbi ekipman eksikliği diğer tüm ihtiyaçların önüne geçiyor. Yeni tip koronavirüs salgını dünyayı sarsarken, halkını virüsten korumak isteyen devletler maske, test kiti ve solunum cihazı gibi ekipmanlar için deyim yerindeyse uluslararası hukuku ortadan kaldırıp orman kanunlarına göre hareket ederek savaşa girdiler.

Almanya'nın maskeleri buhar oldu, çalan kim belli değil!

Almanya’nın satın aldığı FFP2 tipi 6 milyon adet tıbbi maske, taşıyıcı uçağın transit olarak mola verdiği Kenya havaalanında "iz bırakmadan" buhar oldu. Almanya Savunma Bakanlığının doğruladığı olayda, Almanya’nın 6 milyon maskenin parası ödenmediği için maddi zarar yaşanmadığı kaydedildi. Geçen hafta cuma günü Almanya’ya ulaşması gereken maskelerin kaybolmasında başka bir devletin rolü olup olmadığı bilinmiyor. Almanya'da yeni tip koronavirüsle ilgili satın almalar, küresel korsancılık yüzünden Savunma Bakanlığına devredildi.

Almanya da İtalya'nın maskelerini çalmıştı

Huffington Post'un geçen hafta yayımlanan haberinde, Çin'den ithal edilen ve Almanya üzerinden İtalya'ya gönderilecek maskelere Almanya'nın el koyduğu belirtilmişti. Alman hükümetinden habere yalanlama gelmemişti.

Çekya, İtalya'nın mallarına el koydu!

Tıbbi malzemelerin ülke dışına çıkarılmasına sınırlama uygulayan, gerçekte ise tamamen yasaklayan Çekya, Çin’in İtalya’ya göndermek istediği ve Çekya sınırları içinde bir depoda bulunan maske ve solunum cihazlarına el koydu. Koronavirüs felaketi yaşayan İtalya, kendilerine gelen malzemelere el konulmasına sert tepki gösterdi.

İtalya, Tunus'un maskelerini çaldı!

Tunus Ticaret Bakanı Muhammed el-Museylini, Tunus'a tıbbi alkol taşıyan bir gemiye İtalya tarafından el konulduğunu duyurdu.

Tunus Ticaret Bakanı Muhammed el-Museylini, 23 Mart tarihinde yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "İtalyanlar, Tunus’a doğru gelen tıbbi alkol yüklü bir gemiye el koydu." ifadelerini kullandı.

Tunus Ticaret Bakanı Muhammed el-Museylini, "Hatırlarsınız, Çin'den İtalya'ya tıbbi maske taşıyan kamyona Çekya el koymuştu. İtalya da bizim maskelere el koydu. Tüm Avrupa ülkeleri bir histeri yaşıyor. Hepsi Covid-19 (yeni tip koronavirüs) korkusundan tıbbi ekipmanları çalıyor." demişti.

ABD 3 kat ödeme yaparak Fransa'nın mallarına el koydu

Çin'den, Fransa'nın koronavirüs salgınından en kötü etkilenen bölgelerine gönderilmek üzere olan maskeler ise, ABD tarafından Fransa'nın ödediğinden üç kat daha fazla nakit ödenerek satın alındı.

Maskeleri taşıyan uçak tam Şangay Havaalanı'ndan kalkmak üzere olduğu sırada, Amerikalı alıcılar ortaya çıktı ve destelerce nakit parayla, üç kat daha fazlasını ödeyerek tüm maskelere el koydu.

Uçak daha sonra rotasını değiştirerek ABD'nin bilinmeyen bir yerine doğru uçtu.

ABD, Almanya'nın da mallarını çaldı!

Almanya, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle Çin’de üretim yapan ABD’li 3M firmasından 400 bin maske sipariş etti. Maskeler daha fabrikadan çıkmadan ABD müdahil oldu ve maskelerin yarısına el koydu.

FFP2 tıbbi maskeleri, salgından korunma amaçlı kullanılmak üzere Berlin polis teşkilatı tarafından sipariş edilmişti.

Fransa da İspanya ve İtalya'nın mallarını çaldı

İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, resmi internet sitesinden yaptığı bir açıklamayla Çin’den İspanya ve İtalya’ya gönderilecek milyonlarca koruyucu maske ve eldivene Fransa tarafından el konulduğunu duyurdu.

Mölnlycke Genel Müdürü Richard Twomey, malzemelerin Fransa üzerinden İtalya ve İspanya’ya gönderileceğini belirterek, Paris hükümetinin gönderinin yapılacağı sırada sağlık ürünleri ihracatını yasaklayarak kendilerinin olmayan maske ve eldivenlere el koyduğunu açıkladı.

Mölnlycke Genel Müdürü Richard Twomey, Fransa’nın bu hamlesinden sonra Çin’den ithal edilecek yeni sağlık malzemelerinin, İtalya ve İspanya’ya Belçika üzerinden gönderileceğini kaydetti.

Yorumlar (0)