Yıllar sonra bir ilk: Kolombiya ve isyancı örgüt ELN arasında anlaşma sağlandı

Kolombiya yönetimi ve silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında görüşmelerin başlamasından bu yana ilk anlaşmanın gerçekleştirildiği açıklandı.

DÜNYA 05.12.2022, 09:53 06.12.2022, 09:39
Yıllar sonra bir ilk: Kolombiya ve isyancı örgüt ELN arasında anlaşma sağlandı

Ülkesinin batı kesiminde yerinden edilmiş yerli halkın kendi yerleşim yerlerine güvenli şekilde dönebilmesi için Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ELN ile ilk protokolün yapıldığını ifade etti.

“Kısa sürede başarıya ulaşılacak”

Basın mensuplarına söz konusu durum ile ilgili açıklama yapan Petro, "ELN ile görüşmelere başladıktan yalnızca bir hafta kadar sonra ilk mutabakat, bu örgüt tarafından Embera halkının topraklarına geri dönüş yapmasına izin verilmesidir" şeklinde konuştu.

Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan ELN liderlerinden Antonio Garcia, "Sadece ülkenin içerisinde bulunduğu durumdan çıkarılması bizleri barışa doğru götürecektir. Bu sebeple, toplumun katılım sağlaması ve yönetimlerin dönüşümleri ile beraber kısa sürede başarıya ulaşılacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Venezuela'nın ev sahipliği ve garantörlüğünde başkent Karakas'ta toplanan taraflar, 2019 senesinde durdurulan barış toplantılarına 22 Kasım günü tekrar başlamıştı.

Venezuela ve Norveç yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda, Kolombiya yönetimi için M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino başkanlık sağlarken, ELN heyetine ise Pablo Beltran önderlik etmişti.

Kolombiya'da cumhurbaşkanlığı seçiminden galibiyetle çıkan ve 7 Ağustos günü vazifesine geçen sol görüşlü Petro, yönetime geldiği zaman 2016 Barış Anlaşması'nı Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’ne (FARC) uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri sağlamaya söz vermişti.

Yorumlar (0)