"Yılın kelimesi" oylaması ilk kez internette: İşte adaylar

Her sene düzenlenen Oxford İngilizce Sözlüğü tarafından düzenlenen "yılın kelimesi" oylaması, bu yıl ilk defa internet üzerinden yapılıyor. 2 Aralık'a kadar sürecek oylamada, 2022'ye damga vuran üç kelime için oy verilebiliyor. İşte "yılın kelimesi" seçimine dair detaylar ve oy verme sayfası...

DÜNYA 24.11.2022, 11:15 25.11.2022, 08:06 Hakan Öksüz
"Yılın kelimesi" oylaması ilk kez internette: İşte adaylar

Oxford İngilizce Sözlüğü, geleneksel olarak her sene yaptığı oylama ile "yılın kelimesini" seçiyor. Seçilen kelime, yılın en çok gündeme oturan ve etki uyandıran olayları ile ilgili oluyor. Sözlüğün bu yıl için bir ilke imza attığı kaydedildi. Milyonlarca kişi tarafından beklenen oylama, ilk defa internet üzerinden yapılıyor.

Küresel çapta 2022'ye damga vuran kelime, bu yıl internetten verilen oylarla belirlenecek. Oxford İngilizce Sözlüğü tarafından alınan bu karar, oylamaya katılmayı düşünenleri şaşırttı. İngilizceyi yaygınlaştırmak amaçlı yapılan oylamanın bu yıl internet üzerinden gerçekleştirilecek olması, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayanlar tarafından takdirle karşılandı. 

Casper Grathwohl: "Pandemi sonrası için doğru olan buydu"

Oxford Languages yöneticisi olan Casper Grathwohl, söz konusu kararın sebeplerine ilişkin açıklama yaptı. Koronavirüs salgını sonrası değişen şartlar nedeniyle bu uygulamanın en doğrusu olacağını vurgulayan Grathwohl, "Kısıtlamaların ortadan kalmasıyla gelen rahatlama, tüm dünyada sevince yol açtı. Hep birlikte geçtiğimiz bu süreç, bize yeni ufuklar açtı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan dil tutkunlarının, yılın kelimesini seçme şansına sahip olması gerektiğini düşündük." ifadelerini kullandı.

Aday kelimeler belirlendi

Oxford İngilizce Sözlüğü tarafından her sene düzenlenen "yılın kelimesi" seçimi için üç seçenek belirlendi. Sözlük bilimciler, yaptıkları elemeyle listeyi üç kelimeye kadar kısalttı. Edinilen bilgilere göre oylama 2 Aralık'a kadar devam edecek. Sonuçlar ise 5 Aralık'ta duyurulacak.

oylama sayfası

Metaverse

İnternet üzerinden yapılacak oylamada yer alan kelimelerden ilki "metaverse" oldu. Bu kelimenin ilk defa Neal Stephenson tarafından 1992'de piyasaya sürülen "Snow Crash" adlı romanda geçtiği hatırlatıldı. Yapay gerçeklikle ilgili teknolojilerin gelişmesiyle birlikte metaverse kelimesi, 2021 yılına kıyasla 4 kat daha fazla kullanılmaya başlandı.

I Stand With (Yanındayım)

Twitter'da sıklıkla paylaşılan "#IStandWith (Yanındayım)" kelimesi, oylamada sunulan ikinci kelime oldu. Bu kelime, küresel çapta yankı uyandıran bazı meselelerde taraflara destek vermek için kullanıldı. Ukrayna-Rusya savaşı ve Johnny Depp-Amber Heard davası, bu kelimenin destekleyici amaçla kullanıldığı konulardan oldu.

Goblin mode

Bu yıl dil tutkunlarının önüne konulan "yılın kelimesi" seçeneklerinden biri ise "goblin mode" oldu. Pandemi sonrası değişen hayat biçimleriyle ilgili yorumda bulunan ABD'li oyuncu Julia Fox'un kullanımı ile yaygınlık kazanan kelime, 2022'ye damga vurdu. Goblin mode, bir kişinin istediği şekilde giyinmesi ve yaşaması anlamına geliyor. Toplumun beklentilerine uymak zorunda olmamak ve estetik yargıları reddetmek, bu kelimenin anlatmak istediklerinin özünü oluşturuyor.

Yorumlar (0)