Yeşim madeninde facia: En az 100 kişi öldü!

Myanmar'da yeşim madeninde heyelan faciası yaşandı. Facia sonucu en az 100 kişi yaşamını yitirdi. 

DÜNYA 02.07.2020, 11:14 02.07.2020, 12:45
Yeşim madeninde facia: En az 100 kişi öldü!

Myanmar'da heyelan faciası yaşandı.

Ülkenin kuzeyine bulunan Kaçin eyaletindeki "yeşim taşı" madeninde gerçekleşen heyelan sonucu en az 100 kişi yaşamını yitirdi. 

Öte yandan, göçüğün altında 200'den fazla işçinin bulunduğu değerlendiriliyor. 

Söz konusu bölgede, sürekli olarak heyelan felaketi gerçekleşiyor. 

Kaçin eyaleti, dünyada önemli "yeşim taşı" rezervlerine sahip yerlerden birisi. Buradaki Hpakant, "yeşim taşı" endüstrisinin kalbi olarak nitelendiriliyor. 

Myanmar'ın "yeşim taşı"ndan geçen önemli düzeyde gelir elde ettiği öngörülüyor. Buradan elde edilen gelirin büyük kısmının da ülkenin eski cunta yönetimiyle ilişkili olan isimlerine gittiği ileri sürülüyor. 

Yeşim taşı nedir?

Yeşim taşı, yüzyıllar boyunca küçük heykel ve mücevherat yapımı için kullanıldı. Söz konusu taşın en değerlileri ise Burma (Myanmar) yeşimi ile zümrüt yeşimidir.

En fazla yeşil tonlarında olmasının yanı sıra mücevherat olarak kullanıldığı zaman gri, siyah, mavi ve kırmızı renkleri bu taşa özel isimler verir.

Çin, Myanmar, Meksika ve Yeni Zelanda, yeşim yatakları bakımından oldukça zengin.

Yarkent, Hotan, Türkistan ve Baykal Gölü yakınlarında da çok önceki dönemlerden beri yeşim taşının elde edildiği biliniyor. 

Yeşim, kristal yapısı nedeniyle bir sanat ham maddesi olarak kullanılabiliyor. Ayrıca, sert bir yapıya sahip olması nedeniyle iklim ve çevre koşullarına da dayanıklı olduğu söylenebilir. 

Yorumlar (0)