Yeryüzünün en kısa insanları burada yaşıyor

Hayatlarını yaklaşık 5 bin senedir ormanlarda avcılık yaparak sürdüren Pigmeler, ilkel yaşam tarzlarından vazgeçmek istemiyor.

DÜNYA 02.08.2021, 22:05 03.08.2021, 17:03
Yeryüzünün en kısa insanları burada yaşıyor

Afrika'nın Atlas Okyanusu'na yakın ormanlık bölgelerinde yaşayan ve dünyanın en kısa boylu insanları olarak tanınan Pigmeler, aradan geçen binlerce seneye karşın avcılık kültürünü devam ettirmeye çalışıyor.

Yunanca 'cüce' anlamına geliyor

Ortalama 120 santimetre boyundaki yerlilere, Yunan dilinde 'cüce' manasına gelen 'pigme' adını Avrupalılar vermişti.

Günümüzde yaklaşık 120 bin Pigme olduğu düşünülüyor. Pigmelerin büyük bir bölümü, Kamerun'un Atlas Okyanusu'na yakın ormanlık bölgelerinde yaşıyor.

Angola, Burundi, Gabon, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda ve Zambiya'da da küçük Pigme grupları bulunuyor.

5 bin yıllık kültürleri devam ediyor

Pigmelerin yaşamlarını sürdürdüğü yağmur ormanları kereste üretimi ve madencilik sebebi ile hızla tükeniyor. Milli park haline getirilen ormanlarda yaşamasına izin verilmeyen Pigmelerin, yaşam alanları gittikçe daralıyor.

Yabancılarla iletişime girmeyi ve fotoğraflarının çekilmesini sevmeyen Pigmeler, Afrika kıtasının yerleşik halklarından farklı bir yaşam tarzı sürdüğü için yerleşik hayata geçmiyor.

Hala ilk çağ insanları gibi hayat süren Pigmeler, zamanlarının büyük bir bölümünü ormanların derinliklerinde avcılık yaparak ve meyvelerle otları toplayarak geçiriyor.

Para kullanmayan Pigmeler, topladıkları ve avladıkları ürünleri diğer topluluklarla ihtiyaçları karşılığında takas ediyor.

Av hayvanı bulabilmek için sık sık yer değiştiren Pigmeler, antilop, ceylan, fil ve maymunları öldürmek için taştan ok ve mızrak yapıyor, pala kullanıyor. 

Yabani meyve ağaçları da Pigmeler için ana besin kaynaklarından. 'Safou' olarak isimlendirilen yabani erik, yabani mango ve fındık gibi meyveler Pigmeler tarafından günlük olarak tüketiliyor.

Bir saat içinde ev inşa ediyorlar

Vatandaş olarak geçmedikleri için yaşadıkları yerlerin sağlık başta olmak üzere hiçbir sosyal hizmetinden yararlanamayan Pigmeler, ormandaki ağaçların kabuklarını, yapraklarını ve yabani bitkileri tedavi için kullanıyor.

Pigmeler ormanda sıklıkla bulunan Mbunde ve Nzon ağacının dallarından ve geniş yapraklarından inşa ettikleri evlerde kalıyor.
Sık sık yer değiştirmek durumunda kalan Pigmeler geçici olarak kullandıkları evleri yaklaşık olarak bir saatte inşa ediyor.

Ölümden sonraki yaşama inanıyor

Genellikle Animizm inancını koruyan Pigmeler, doğadaki her şeyin maddi varlığının yanı sıra bir de ruha sahip olduğunu düşünüyor ve her nesnenin bir ruh tarafından kontrol edildiğine inanıyor.

Pigmeler, ölümden sonraki yaşama inandıkları ve atalarının ruhlarının her yerde yaşadığını düşündükleri için ölülerini ağaç kabuklarında veyahut mağaralarda saklıyor.

Ancak son dönemlerde yerleşik hayatla temas kuran Pigmeler arasında Hristiyan ve Müslüman olanlara da rastlamak mümkün.











Yorumlar (0)