Yeni Zelanda teröristi 'suçsuzum' dedi

Terörist Brenton Tarrant, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerinde 51 kişiyi katletmek ve 49 kişiyi yaralamaktan mahkemeye çıktı. Tarrant, suçsuz olduğunu iddia etti.

DÜNYA 14.06.2019, 08:59
Yeni Zelanda teröristi 'suçsuzum' dedi

15 Mart 2019’da Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine terör saldırıları gerçekleştiren, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 51 kişiyi öldüren ve 49 kişiyi yaralayan terörist Brenton Tarrant, Christchurch Yüksek Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Terörist Tarrant, mahkemeye, Auckland kentindeki yüksek güvenlikli Paremoremo hapishanesinden video bağlantısıyla katıldı.  Tarrant, avukatları aracılığıyla kendisine yöneltilen 51 cinayet, 40 cinayete teşebbüs ve terör eyleminden suçsuz olduğunu öne sürdü.

Sanığın zihinsel sağlık sorunu yok

Duruşmayı terör saldırısında yaralananlar ve mağdur yakınları da izledi. Yetkili kurumlardan gelen raporların, teröristin akıl sağlığının yerinde olduğunu gösterdiğini ifade eden Yüksek Mahkeme Hakimi Cameron Mander, ‘‘Tarrant'ın zihinsel sağlık değerlendirmesi tamamlanmıştır. Davacının savunma yapma, avukatlarına bilgi verme ve mahkemeye yanıt verme konusunda herhangi bir sorunu yoktur.’’ diye konuştu.

Terör eyleminden yargılanması talep edildi

Savcılık, Polis, Yeni Zelanda Kraliyet Hukuk Ofisi ve Christchurch Kraliyet Avukatlar Bürosunun daha önce aldığı ortak karar uyarınca sanığın 51 cinayet ve 40 cinayete teşebbüsün yanı sıra terör eyleminden de yargılanmasını talep etti.

Yargıç Mander, Tarrant'ın 4 Mayıs 2020’de yeniden mahkemeye çıkmasına karar verdi. 

Ne olmuştu?

Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019 tarihinde terörist Brenton Tarrant tarafından silahlı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 51 kişi hayatını kaybetmiş, 49 kişi yaralanmıştı. 

Ayrıca 3 Türk vatandaşı yaralanmış, ağır yaralanan Zekeriya Tuyan, tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde 48 gün sonra yaşamnıı yitirmişti.

 

Yorumlar (0)