Yeni Zelanda NATO'ya 'hayır' dedi

Askerlerini Irak’tan çekme kararı alan Yeni Zelanda, NATO’nun Irak'ta kalınması yönündeki teklifini kabul etmedi.

DÜNYA 07.08.2019, 12:55 07.08.2019, 13:01
Yeni Zelanda NATO'ya 'hayır' dedi

Yeni Zelanda hükümeti, NATO’nun Irak askeri kurumlarının inşasında yeni bir misyonun parçası olarak kalınması talebini reddettiğini açıkladı.

Radyo Yeni Zelanda’nın (RNZ) kabine raporlarına dayandırılan haberinde, NATO'dan Irak’ta kalınması yönünde gelen talebin Bakanlar Kurulu’nda ele alındığı ancak kabul edilmediği bildirildi.

"Odağımız Pasifik" 

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Ron Mark, NATO’dan gelen talebin, Yeni Zelanda’nın 'Irak’ta görevini yerine getirdiği' gerekçesiyle reddedildiğini kaydetti. Bakan Mark, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Bu davetleri kabul etmeyi reddettik. Dünyanın diğer bölgelerinde uzun süredir devam eden taahhütlerimiz olduğunu göz önünde bulundurarak odağımızın Pasifik, Pasifik Kıyıları, Güney Doğu Asya, geleneksel alanlarda daha fazla olduğunu görüyoruz." 

Söz konusu haberde, Yeni Zelanda askerlerinin Irak’ta kalarak yeni bir misyon üslenmesi teklifinin Başbakan Jacinda Ardern’in Brüksel’deki NATO karargahını ziyareti sırasında ilk olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yapıldığı kaydedildi. Ayrıca, bu talebin Stoltenberg’in geçen hafta sonu Yeni Zelanda’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yinelendiği belirtildi. 

Irak ve Afganistan'dan askerlerin çekileceği duyuruldu

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Haziran 2019’da yaptığı açıklamada, Irak ve Afganistan’da görev yapan Yeni Zelanda birliklerinin görev süresinin uzatılmayacağını, bu birliklerin kademeli olarak 2020 yılında geri çekileceğini bildirmişti.

Başbakan Ardern, Irak'ta görev yapan askerlerin 12, Afganistan'da görev yapan askerlerin ise 18 ay içinde ülkeye döneceğini duyurmuştu.

Yeni Zelandalı askerler, Avustralya askeri birlikleri ile 2015 yılından beri Taji Kampı’nda ortak görev yapıyor. Askerlerin, DEAŞ’a karşı mücadelede 44 binden fazla Irak askerinin eğitimine katkıda bulundukları biliniyor.

Yorumlar (0)