Yeni Zelanda'da silahlar toplanıyor!

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 51 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından ateşli silahlara yönelik ikinci düzenleme yürürlüğe girdi. Başbakan Ardern, ateşli silahların yanlış ellere düşmesini önlemek için harekete geçtiklerini açıkladı.

DÜNYA 23.07.2019, 09:09 23.07.2019, 09:44
Yeni Zelanda'da silahlar toplanıyor!

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerinde 51 kişinin yaşamını yitirdiği, 49 kişinin yaralandığı terör saldırısının hemen ardından çıkardıkları yarı otomatik silah ve saldırı tüfeklerinin toplatılmasıyla ilgili yasaya ek olarak Ateşli Silahlar Yasası'nın yürürlüğe girdiğini bildirdi. Ardern, yeni yasanın detaylarını paylaştı. 

"Silah yasalarımız 1983'ten kalmaydı"

Yeni silah yasasının silah edinme şartları, güvenlik, ruhsat ve kişisel sorumluluklar gibi konularda sıkı denetim getirdiğini vurgulayan Ardern, "Nisan ayında saldırı tüfeklerini ve askeri tarzı yarı otomatikleri yasaklayarak piyasadaki en tehlikeli silahları almak için harekete geçtik. Şimdi diğer ateşli silahların yanlış ellere düşmesini önlemek için harekete geçiyoruz." dedi.

Ardern, Christchurch kentinde 15 Mart günü camilere düzenlenen terör saldırısının silahlarla ilgili yasaların hatalı olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, "Silah yasalarımız, 1983'ten kalma ve tehlikeli bir şekilde tarihi geçmişti." ifadesini kullandı. 

Ülkeyi ziyaret edenlere silah satılmayacak

Başbakan Ardern tarafından ayrıntıları açıklanan yeni silah yasasında, silah alıcılarının yanında satıcılarının da ruhsat almalarının sıkılaştırılması, silah ruhsatlarının 5 yılda bir yenilenmesi, ateşli silah reklamlarının denetim altına alınması, ülkeyi ziyaret edenlere silah satılmaması, silah sahiplerinin davranışlarında endişeli durum görülmesi durumunda polisin ruhsatı yeniden değerlendirmeye alması gibi maddeler yer alıyor. 

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde bulunan Nur ve Linwood camilerine 15 Mart günü  cuma namazı sırasında terör saldırısı gerçekleşmişti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 51 kişi hayatını kaybederken, 49 kişi de yaralanmıştı.

Başbakan Ardern, tüm dünyada tepkiyle karşılanan saldırının ardından harekete geçmişti. Yeni Zelanda hükümeti tarafından kısa sürede ülkedeki yarı otomatik silah ve saldırı tüfeklerinin toplatılmasını zorunlu hale getiren kanunun çıkarılması takdirle karşılanmıştı.

Yorumlar (0)