Yeni vakalar ezberleri bozuyor! 100 gündür korona belirtileri geçmedi!

ABD'de bir doktor koronavirüs pandemisinde 100 günü geçen koronavirüs pozitif teşhisi konulmasının ardından zaman diliminde hâlâ belirtileri taşıdığını ifade etti. Uzmanlar ise semptomların geçmemesinin nedenini 2 farklı teori altında yorumluyor.

DÜNYA 10.07.2020, 01:02 10.07.2020, 00:57
Yeni vakalar ezberleri bozuyor! 100 gündür korona belirtileri geçmedi!

Çin Vuhan'da ortaya çıkarak dünyanın neredeyse tamamına yayılan koronavirüs pandemisi sonucunda şimdiye dek dünyada 12 milyondan fazla vaka ve 550 bini geçen ölüm kaydedildi.

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından korona belirtilerinin 2-14 gün arasında kendisini gösterdiği ifade ediliyor. Fakat bu durum New York'ta görevli bir doktor için geçerli değil.

100 gün geçti ama belirtiler hâlâ var

Doktor Yochai Re'em yazmış olduğu bir makalede 100 günü geçen bir zamandan beri koronavirüs belirtilerini göstermeyi sürdürdüğünü kaydetti.

14 Mart tarihinde ilk belirtilerini göstermeye başladığını ifade eden Re'em'e, birkaç gün süren düşük ateş, bacak ağrısı ve iştahsızlığın ardından koronavirüs teşhisi konuldu.

30 yaşında olan Re'em, aradan geçen 4 aylık zaman zarfında bulantı, mide ağrısı bacaklarda rahatsızlık ve anormal karaciğer fonksiyonu gibi semptomlar gösterdiğini kaydetti.

(Koronavirüs belirtileri 100 gündür geçmeyen doktor Yochai Re'em)

"Belirtilerim hiçbir zaman geçmeyecek"

Doktor umutsuzluğa kapıldığını ifade ederek kimi günlerde 131 binden çok ABD'linin hayatını kaybetmesine neden olan hastalığın belirtilerinden hiçbir şekilde kurtulamayacağına inandığını kaydetti.

Hastalığın henüz başlarında acil servise gitmek istemediğini çünkü doktor arkadaşlarını endişelendirmekten kaynaklı bir çekincesi olduğunu söyleyen Yochai Re'em, yapılan rutin testler sonucunda kanında bulunan karaciğer enzimi seviyesinin normal seviyeden çok daha yüksek olduğunu söyleyerek aşırı derecede yüksek olmamasından kaynaklı eve gönderildiğini paylaştı.

Uzun süren semptomların nedeni ne?

Uzmanlar tarafından kimi koronavirüs hastalarının uzun süre devam eden semptomlarına ilişkin tam emin olmamakla birlikte iki teori üzerinde fikir birliği yapılıyor.

İlk teori, uçuk gibi birkaç hastalığa benzer şekilde kendini virüs tekrar aktifleştiriyor. Kimi bulaşıcı hastalık uzmanları tarafından uzun süren semptomların enfeksiyona kalıcı bir bağışıklık tepkisi olabileceği düşünülüyor.

Bir diğer teori ise kişilerin eğer kendilerini onarmayan hasarlı organları söz konusuysa semptomların yaşamasını devam ettirdiği ifade ediliyor. Fakat bu iki teori de henüz kanıtlanmış değil.

Yorumlar (0)