Yeni Komisyon onayı aldı, 1 Aralık'ta iş başı yapacak

Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı von der Leyen'in kurduğu takım, Avrupa Parlamentosu'nun da onayını alarak göreve başladı.

DÜNYA 27.11.2019, 15:56
Yeni Komisyon onayı aldı, 1 Aralık'ta iş başı yapacak

Geçtiğimiz aylarda Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı seçilerek Komisyon'un ilk kadın başkanı olan Ursula von der Leyen'in takımı, göreve başlaması için gereken takım onayını Çarşamba günü yapılan oturumla Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) aldı.

Eski Başkan Juncker, selefini tebrik etti

Strazburg şehrinde toplanan AP, von der Leyen'in takımını 157 ret ve 89 boş oya karşılık 461 destek oyuyla onayladı. Von der Leyen'in halefi Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, selefinin göreve başlamasını kutladı ve kendisine başarılar diledi.

"Biz hazırız, Avrupa hazır"

Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) önümüzdeki 5 yıl boyunca neler yapacağı hakkında çeşitli açıklamalar yaptı. Avrupa toplumunun ve ekonomsinin her kesimine dokunacak bir dönüşüm sürecinin başlayacağını, bu değişimin yapılması gerektiğini ve değişim sürecinin kolay olmadığını bildiğini belirten yeni Komisyon Başkanı, "Biz hazırız, Avrupa hazır. Mesajım çok basit: haydi işe koyulalım" ifadeleriyle göreve başlamak için sabırsızlandığını belirledi. Von der Leyen'in Komisyonu, 1 Aralık'ta göreve başlayacak.

İklim değişikliği "varoluşsal önem" taşıyor

Alman Komisyon Başkanı, iklim değişikliği konusunun "varoluşsal öneme sahip" olduğunu ve gündeminin en başında bulunduğunu söyledi. AP'ye konuşan von der Leyen, "İklim değişikliğiyle mücadelede kaybedecek bir dakikamız bile kalmadı" dedi.

Ursula von der Leyen'in Komisyonu 27 Komisyoner'den oluşacak ve 3 Başkan Yardımcısı olacak. Von der Leyen, Hollandalı Frans Timmermans'ın Avrupa Yeşil Anlaşması'ndan sorumlu Başkan Yardımcısı olduğunu ve eğer AB iklim değişikliği konusunda büyük adımlar atmak istiyorsa bunun "çok büyük yatırımlara" ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Yeni Komisyon'un onay süreci sancılı geçti

Avrupa Komisyonu, seçilene kadar birtakım sıkıntılarla boğuşmak zorunda kaldı. Fransa, Romanya ve Macaristan'ın Komisyoner adayları, geçtiğimiz aylarda AP tarafından reddedilmişti ve yeniden aday belirlenmesi, yeni Komisyon'un göreve başlamasını 1 ay geciktirmişti. Birleşik Krallık da, Brexit sürecinden dolayı Komisyoner yollamamayı tercih etmişti; AB, Birleşik Krallık'ın bu tercihinden dolayı yasal yollara başvuracağını açıklamıştı.

Yeni Komisyon, cinsiyet dağılımına da dikkat ediyor. AB tarihinin ilk kadın Komisyon Başkanı olan von der Leyen'in 27 kişilik ekibinin 13'ü kadınlardan oluşuyor.

Yorumlar (0)