Yemen'de 6 yıldır süren iç savaşta 233 milyon kişi yaşamını yitirdi

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'de 2015 yılından beri süren iç savaş sebebiyle 233 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

DÜNYA 01.12.2020, 22:46
Yemen'de 6 yıldır süren iç savaşta 233 milyon kişi yaşamını yitirdi

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'de 2015 yılından beri süren iç savaş sebebiyle 233 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "Yemen'de son 5 yıldan bu yana çatışmalar ve çatışmalara bağlı sebeplerle, 233 bin kişi hayatını kaybetti." denildi.

Söz konusu paylaşımda, Yemen'de iç savaşın sebep olduğu can kayıplarının kritik eşiğe vardığını ve ülkede acil ateşkese gereksinim duyulduğu kaydedildi.

OCHA'nın web sitesinden yapılan açıklamada da yaklaşık 6 yıldır devam eden iç savaşın kurbanlarından 131 bin kadarının açlık, sağlık hizmetleri ve altyapıdaki eksiklikler gibi dolaylı sebeplerle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Çatışmaların bu yıl içerisinde yoğunlaştığına vurgu yapılan açıklamada, 2020 yılı itibarıyla bin 500 sivilin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Yerel para biriminden yüzde 250 değer kaybı

Yemen'de bulunan BM Dünya Gıda Programı (WFP) ise resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Yemen'de savaşla geçen zamanların, yerel para birimi olan Yemen riyalinin yüzde 250 gibi büyük bir oranda değer kaybetmesine sebep olduğunu ve gıda fiyatlarının yüzde 140 yükseldiğini duyurdu.

WFP, ülkedeki krizde mahsur kalan milyonlarca kişinin günlük yaşamının gittikçe daha da zorlaştığına vurgu yapıldı.

İran ve Suudi Arabistan savaşı körüklüyor

Uzun bir zamandır siyasi istikrarsızlığın etkin olduğu Yemen'de, İran destekli Husiler ile rejime bağlı güçler arasında çatışmalar devam ediyor.

Husiler, Eylül 2014'ten beri başkent Sana ve bazı bölgeleri kontrol ediyor. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon kuvvetleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen rejimine destek sağlıyor.

BM'ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin meydana geldiği Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardım ve korumaya muhtaç durumda yaşam mücadelesi veriyor.







 

Yorumlar (0)