Yavuz, Fatih ve Barbaros, Rumları endişelendiriyor!

Doğu Akdeniz’in derinliklerinde arama yapacak olan Yavuz sondaj gemisi yolculuğu boyunca dünya adım adım izleniyor.

DÜNYA 10.10.2019, 15:13 10.10.2019, 15:19
Yavuz, Fatih ve Barbaros, Rumları endişelendiriyor!

Doğu Akdeniz açıklarında doğal kaynak araması yapacak olan Yavuz sondaj gemisi hem Türkiye hem de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve yancılarınca adım adım takip ediliyor. Yunan Kathimerini gazetesi, Güzelyurt-1 isimli ve parsellenmiş alana ulaşan Yavuz, Fatih ve Barbaros hakkında bir yazı kaleme aldı.

"20 gemiyle etrafımızı sardılar!"

Gazete, "Türk donanmasının Kıbrıs'ı çevrelemesi herkesi endişelendirdi" başlığı attığı haberde Türkiye'nin, Kıbrıs'ın etrafını fırkateynler ve denizaltıların da içinde bulunduğu 20 kadar gemiyle sardığını belirtti. Gazete, Yavuz'un GKRY'nin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'nden (MEB) geçişinin, Barış Pınarı Harekâtı'yla aynı zamana denk geldiğini ve Barbaros'un da ada civarında sismografik araştırmalar yaptığını belirtti.

GKRY yalnız kaldı!

Gazetede Türkiye'nin, GKRY'nin sözde MEB ilanı içerisindeki ihtilaflı alanlara girerek GKRY'nin bağımsızlığını ihlal ettiğini iddia eden gazete, böylesi bir zaman diliminde bölgede ekonomik çıkarları da bulunan Batılı güçlerin yokluğunun, GKRY için durumu zorlaştırdığını, Fransa ve ABD gibi ülkelerin, Doğu Akdeniz’deki duruma müdahale etmekten kaçındığı belirtildi.

"Türkiye, Kıbrıs üzerinde hak ve yetki sahibi!"

Akdeniz Üniversitesi Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Gözügüzelli, "Türkiye, Akdeniz'de oldukça kararlı olduğunu kanun dışı tek taraflı hareket eden Rum Yönetimine ve başta Mısır, İsrail, ABD gibi destekçilerine donanmamızla adanın garantörü olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin bütün ada üzerinde hak ve yetki sahibi olduğunu bölgenin güvenliğini uluslararası hukuka uygun bir şekilde nasıl sağlanabileceğine şahit oluyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye, 'akıllı olun' uyarısı yaptı!"

Akdeniz Üniversitesi Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Gözügüzelli, "Kahire'de üçlü zirve gerçekleştirerek Türkiye karşıtı bir provakasyon yapan Rum, Yunan ve Mısır'ın ittifakı görüldü. Türkiye, sondaj çalışmalarıyla ve donanmasıyla herkese 'akıllı olun' uyarısını yaptı. Akdeniz herzaman koruma altındadır ama bu sefer fiili olarak varlığımız hissettirilmiş, gerekli mesaj verilmiştir." dedi.

Yorumlar (0)