Yasa tasarısı kabul edildi! Artık AİHM kararları Rusya’da uygulanmayacak

Rusya Federal Meclisi'nin alt cephesi Devlet Duması'nda gerçekleştirilen oylama ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının bundan sonra uygulanmaması kararı alındı. 

DÜNYA 08.06.2022, 08:09
Yasa tasarısı kabul edildi! Artık AİHM kararları Rusya’da uygulanmayacak

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarıyla beraber, Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler kopma aşamasına geldi.

Rusya, kendilerine karşı Avrupa Birliği’nden gelen yaptırımlar ve söz hakkının Avrupa Konseyi’nde kısıtlanmasını gerekçe olarak göstererek Avrupa Konseyi’nden 15 Mart’ta resmen çekilmişti. Bu karara bağlı olmak üzere Rusya Federal Meclisi’nin alt kanadı Devlet Duması’nda yeni bir karar daha alındı.

Rusya'da AİHM kararları uygulanmayacak

Buna göre Devlet Duması’nda, Rusya’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının, uygulanmamasına yönelik yasa tasarısı milletvekillerinin oyları sonucunda kabul edildi.

15 Mart'tan sonraki kararlar kabul edilmeyecek

Yasa tasarısı kapsamında Rusya’nın, Avrupa Konseyi’nden çekilme kararı aldığı 15 Mart’tan sonraki davalar Rusya cephesi tarafından kabul edilmeyecek. Bu süreçten önce açılan davaları kazananlar, Rus mahkemelerine 1 Ocak 2023 tarihine kadar başvuruda bulunarak tazminatlarını alabilecek. Ayrıca tazminat ödenecek olan kişilere, Rus para birimi ruble ile ve yalnızca Rus bankaları yoluyla ödeme yapılacak.

"AİHM, Batılı devletlerin siyasi mücadele aracına döndü”

Devlet Duması’nda yeni yasanın kabul edilmesinin ardından açıklama yapan Devlet Duması Başkanı Viaçeslav Volodin, yasayı savunarak, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Batılı devletlerin ve politikacıların elinde, Rusya’ya karşı siyasi mücadelenin aracına dönüştü. Bazı kararlar, Rusya Anayasası, geleneklerimiz ve değerlerimizle doğrudan çelişiyordu" sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)