Yaptırımlar 6 ay uzatıldı

AB, Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı.

DÜNYA 27.06.2019, 16:13
Yaptırımlar 6 ay uzatıldı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığını ileri sürerek Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatmaya karar verdi.

AB Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle AB'nin uygulamakta olduğu ekonomik yaptırımların 31 Ocak 2020'ye kadar uzatılması kararı alındığını açıkladı. AB üyesi 28 ülke, uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca Rusya'ya silah satışı gerçekleştirmiyor. 

Yaptırımlarla Rusya'nın, AB ülkelerinden petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri alması sınırlanıyor. Diğer bir yandan Rus kamu bankaları, Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor. Özellikle yatırımlar ve ticarete ilişkin kısıtlamaları içeren yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor.

Rusya, Mart 2014'te Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrini yasa dışı bir şekilde kendi topraklarına katmıştı.

Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylardan sonra AB, ABD ve bazı ülkeler tarafından Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulanmaya başlamıştı. 

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulama kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı.

AB'nin ilave yaptırımları, mal varlığı dondurma ve seyahat yasağından oluşuyor. Bu yaptırımlar, pek çok Rus ve ayrılıkçı üst düzey görevliyi kapsıyor.

Yorumlar (0)