Yaptırımın nedenini açıkladı!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı için gittiği New York’ta ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek için Beyaz Saray’a davet edildiğini doğruladı. Zarif, Beyaz Saray'a gitmemesi nedeniyle yaptırım listesine alındığını söyledi.

DÜNYA 05.08.2019, 16:36 05.08.2019, 16:48
Yaptırımın nedenini açıkladı!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı için gittiği New York’ta ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek için Beyaz Saray’a davet edildiğini onayladı.

Tahran’da yabancı ve yerli gazetecilerin katıldığı basın toplantısında açıklama yapan Zarif, "ABD’nin önerisini kabul etmezsem iki hafta içinde yaptırım listesine alınacağım söylendi, kabul etmedim ve yaptırım listesine alındım." ifadelerini kullandı.

"Körfezdeki yangından ABD sorumlu"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington yönetimini İran’a önerdiği müzakere konusunda 'yalan' konuşmakla suçlayarak, "İran lideri ve dışişleri bakanını yaptırım listesine alan ABD kiminle müzakerede bulunacak?" dedi. 

Zarif, ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda güvenliğin sağlanması için askeri misyon oluşturma önerisine de değindi.  Zarif, "Basra Körfezi’ndeki yangının çıkmasından sorumlu olan ABD, itfaiyeci olamaz." diye konuştu.

Amerikan New Yorker dergisi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, 15 Temmuz'da New York ziyareti sırasında Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek için Beyaz Saray'a davet edildiğini iddia etmişti. Zarif, 31 Temmuz’da ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine dahil edilmişti. 

Yaptırım listesine almasına Twitter hesabından yanıt veren Zarif,  "ABD'nin beni yaptırım listesine almasının nedeni benim İran'ın dünya genelindeki baş sözcüsü olmam. Gerçek bu kadar mı acı? İran dışında bir mülküm ya da menfaatim olmadığı için yaptırımların ne bana ne de aileme bir etkisi yok. Beni gündeminizde bu kadar büyük bir tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim." ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere’nin geçen ay Cebelitarık Boğazı’nda İran petrol tankerine el koymasını 'korsanlık' olarak nitelendiren Zarif, "İngiltere, İran’a karşı ABD’nin uyguladığı baskı ve yaptırımlar konusunda Beyaz Saray’ın ortağı gibi hareket ediyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)