"Yangınların kontrolünde hata yaptım"

Avustralya Başbakanı Morrison, ülkesinde aylardır süren ve yakın zamanda söneceği öngörülmeyen yangınların kontrolünde hata yaptığını itiraf etti.

DÜNYA 13.01.2020, 23:20
"Yangınların kontrolünde hata yaptım"

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinde Eylül ayından beri süren ve yakın zamanda söneceği öngörülmeyen yangınlar hakkında kriz kontrolünde hata yaptığını itiraf etti. Morrison, ülkesindeki yangın milyonlarca hektarlık alanı ve hayvanı yakarken ABD'nin Hawaii eyaletine tatile gitmişti.

Yangınlar hakkında bir komisyon kurulacak

Yangınların başlangıcından beri protesto ve istifa çağrılarının odağı olan Morrison, yangının gerekçelerini ve hataları soruşturması için kurulacak bir Kraliyet Komisyonu'nun kurulması ve soruşturmayı tamamlaması için bakanlarından destek istediğini de söyledi. Avustralya Başbakanı, çokça eleştirilen ve yangınlara sebep olarak gösterilen iklim değişikliğiyle mücadele politikasında da yeniden değerlendirme yapacağını belirtti.

"İklim anlaşmasındaki taahhüt yetersiz" eleştirisi

Avustralya, 2015'te imzalanan Paris İklim Anlaşması'nda iklim değişikliğinin ana sebebi olarak gösterilen sera gazı salınımlarını 2030 yılına kadar 2005'e kıyasla %28 azaltacağını taahhüt etmişti. Morrison'un eleştirmenleri, bu oranın yetersiz olduğunu düşünüyor.

Eylül'den beri ülkeyi kasıp kavuran yangınlar hakkında açıklama yapan yetkililer, sağanak yağışlar olmadan yangınların kontrol altına alınmasını "zor bir ihtimal" olarak değerlendiriyor

Yorumlar (0)