Yangının dumanları Dünya'nın çevresini turlayacak!

Avustralya'da aylardır süren yangınların yol açtığı dumanların, Dünya'nın etrafında en az bir tur atacağı belirtildi.

DÜNYA 14.01.2020, 13:12 14.01.2020, 13:56
Yangının dumanları Dünya'nın çevresini turlayacak!

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden yapılan açıklamada, Avustralya'daki yangınların yol açtığı duman sütununun, yıl başında Güney Amerika'ya ulaştığı, geçen hafta ise Dünya'nın etrafında yarım turunu tamamladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Dumanların, Dünya'nın etrafında en az bir tam çember oluşturması bekleniyor" denildi.

Avustralya'daki büyük yangının, birçok gök gürültülü fırtınaya yol açtığı vurgulanan açıklamada, bunun da en yükseği yaklaşık 18 kilometreye kadar dumanların stratosfere yükselmesine yol açtığı kaydedildi.

Duman stratosfere bir kere ulaştığında, ilk kaynağından binlerce kilometre uzakları dolaşabildiği ifade edildi. Bunun da atmosfer şartlarını küresel olarak etkilediği belirtildi.

Açıklamada, Güney Amerika'da gökyüzünün renginin değişmesine yol açan dumanların, hava kalitesini ciddi şekilde etkilediği ve dağın zirvesindeki karları gözle görülür biçimde kararttığı aktarıldı.

Avustralya genelinde yangınlar sebebiyle 10 milyon hektara yakın alan zarar gördü, 2 binden fazla ev kül oldu, yarım milyar civarında hayvan öldü.

Victoria eyaleti Başbakanı Daniel Andrews, 4 binden fazla kişinin deniz kenarlarına sığındığı Mallacoota dahil altı bölge ve tatil köyü için geçen hafta "felaket durumu" ilan etmişti.

Ülke genelinde eylül ayından bu yana süren yangınlar sebebiyle en az 27 kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)