Yanardağ patladı! Halka uyarı verildi

Papua Yeni Gine’nin Batı Yeni Britanya eyaletinde Ulawun Yanardağı harekete geçti. Güvenlik nedeniyle 5 binden fazla kişi tahliye edildi.

DÜNYA 27.06.2019, 09:22 27.06.2019, 09:25
Yanardağ patladı! Halka uyarı verildi

Papua Yeni Gine’nin (PNG) Batı Yeni Britanya eyaletinde Ulawun Yanardağı harekete geçti. Bunun üzerine bölgede yaşayan 5 binden fazla kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiği duyuruldu. 

Radyo Yeni Zelanda’nın haberine göre, Papua Yeni Gine’nin Batı Yeni Britanya eyaletindeki Bismarck Takımadaları gurubunda bulunan Ulawun Yanardağı dün sabah saatlerinden itibaren lav püskürtmeye başladı. 

Gökyüzünü kaplayan siyah duman tabakası kilometrelerce alana yayıldığı ve bölgenin kalın kül yağmuru altında olduğu bildirildi. Bu nedenle 5 binden fazla kişinin güvenli yerlere tahliye edildiği duyuruldu.

Lav akışı nedeniyle adada bazı otoyollar kapatıldı. Can ve mal kaybı olup olmadığı hakkında henüz bilgi verilmedi.

En tehlikeli yanardağlar arasında

Ulawun Yanardağının, takımadalardaki en tehlikeli yanardağlar arasında olduğu ifade ediliyor. Bu yanardağın harekete geçmesiyle birlikte Papua Yeni Gine ulusal havayolu şirketi Air Niugini, adadaki Hoskins Havaalanı'na tüm uçuşlarını süresiz olarak durdurduğunu bildirdi. 

Papua Yeni Gine Jeoloji Araştırma Merkezi’nin verilerine göre Ulawun, ülkedeki tüm volkanların en yüksek, en dik ve altı 'yüksek riskli' volkanından biri olarak kabul ediliyor.

Yorumlar (0)