Yahudilerden "Yüzyılın Anlaşması"na tepki!

Siyonizm karşıtı Yahudiler, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planına tepki gösterdiler.

DÜNYA 30.01.2020, 08:59
Yahudilerden "Yüzyılın Anlaşması"na tepki!

Amerika Birleşik Devletleri'nde Siyonizm karşıtı Ortodoks Yahudileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin-İsrail sorununa dair açıkladığı sözde Orta Doğu barış planına tepki gösterdi.

Konuya ilişkin Ulusal Basın Binasında ortak basın açıklaması yapan Ortodoks Yahudilerinin önde gelen liderleri, "ABD Başkanı Donald Trump'ın söz konusu plan ile Filistin'i yok sayarak bölgedeki sorunu daha da derinleştirdiğinin" altını çizdi.

Yahudilere yönelik gösterdiği hassasiyet ve yaptığı yardımlar konusunda Amerika'ya minnettar olduklarını ifade eden Ortodoks Yahudileri liderleri, diğer yandan İsrail'e destek vermenin Yahudileri desteklemek anlamına gelmediğini vurguladılar.

Ortodoks Yahudileri liderlerinin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'i desteklemek Yahudilerin yararına bile olsa, kendi çıkarlamız için başkalarının bastırılmasına ve zulmedilmesine karşı çıkarız. Nitekim İsrail'i desteklemek Yahudileri desteklemek anlamına da gelmemektedir. İsrail'in Filistinlilere uyguladığı nefret ve şiddet odaklı baskı ve suç politikası Yahudilik dini ile uyuşmamaktadır."

ABD Başkanı Donald Trump'ın, açıkladığı sözde barış planı ile Filistin-İsrail sorununu çözmediği, aksine İsrail'in Filistin halkına uyguladığı baskıyı meşrulaştırdığı kaydedilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Orta Doğu'da barışı sağlamanın tek yolu, Filistin halkının tüm haklarını geri vermek, yaşatılan acıları telafi etmek ve işgalin bir an önce durdurulmasından geçer. Şayet bunlar sağlanırsa yüzyıllar boyu yaptığımız gibi Filistinli komşularımız ile huzur içinde yaşamaya devam edebiliriz. Aksi taktirde hiçbir plan veya proje bölgede barışı sağlayamayacaktır."

Donald Trump'ın sözde barış planı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

"Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve danışmanı Jared Kushner'in de imzası bulunan sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planını "İsrail için çok büyük ve tarihî bir kazanım" diye nitelendirmişti.

Sözde barış planının açıklandığı toplantıya, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Bahreyn ve Umman'ın Washington büyükelçileri de katılmış, ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısı sırasında üç büyükelçiye özellikle teşekkür etmişti.

Yorumlar (0)