Yahudi gençlere 'İsrail işgali' dersi

Amerika merkezli liberal Yahudi lobi grubu J Street, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgal ve politikalarını anlatmak için Amerikalı Yahudi gençlere yönelik bir gezi düzenledi.

DÜNYA 10.07.2019, 00:11 11.07.2019, 00:43
Yahudi gençlere 'İsrail işgali' dersi

Amerika merkezli liberal Yahudi lobi grubu J Street'in, İsrail'in, Filistin topraklarındaki işgal ve politikalarını anlatmak için Amerikalı Yahudi gençlere yönelik turlar düzenlemeye başladığı kaydedildi.

Amerika'nın etkili gazetelerinden New York Times (NYT), J Street'in "İnsanımız Öğrensin" (Let our people know) sloganı ile Birthright İsrail adlı kuruluşun turlarına alternatif olarak düzenlediği geziyle ilgili bir haber yayımladı.

Haberde, İsrail ile bağlarını güçlendirmek için Amerikalı Yahudi gençlere yönelik ülkeye her yıl onlarca bedava tatil ve gezi programı gerçekleştiren Birthright İsrail'e alternatif olarak, J Street'in gezisinde "İsrail'in işgali ve politikası altındaki Filistin'deki gerçek durumun da gösterilmesinin amaçlandığı" belirtildi.

Birthright İsrail'in ABD'den binlerce Yahudi genci götürdüğü turlarda özellikle İsrail'in işgali altındaki toprakların ve uyguladığı politikaların görmezlikten gelindiğine işaret edilen haberde, J Street tarafından İsrail'e götürülen 28 Yahudi öğrencinin geçen hafta İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki izlenim ve deneyimlerine yer verildi.

Geziye katılan J Street öğrenci organizasyonundan 22 yaşındaki Shira Wolkenfeld, İsrail'e ilk defa gelen öğrencilerin işgal altındaki Filistinlilerin durumunu da anlamaları gerektiğini aktararak, "Bütün bunlardan (işgallerden) haberi olmayan Amerikalı Yahudi bir nesil yetiştiriliyor. Bu çok yanlış ve siyasi." yorumunu yaptı.

Kuzey Carolina Üniversitesinden geziye katılan 19 yaşındaki Liyah Foyeh, Batı Şeria'daki Filistinlerin ve Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı yerlerde gördüklerinin kahredici olduğunu kaydederek, "Bunlar gerçekten çok üzücü. Bugünden sonra artık bunlara karşı çıkmalıyım. Ben Filistinlilere zulmetmesem bile bu sistemin bir parçasıyım." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)