"Ya ifade ver ya da şikayetlenmeyi kes"

ABD Başkanı Trump, kendisi hakkında yürütülen azil soruşturmasında ifadesi alınmak için Kongre'ye çağrıldı.

DÜNYA 27.11.2019, 16:48
"Ya ifade ver ya da şikayetlenmeyi kes"

ABD Temsilciler Meclisi'nin Hukuk Komitesi Başkanı ve Demokrat Partili temsilci Jerrold Nadler, ABD Başkanı Donald Trump hakkında çok tartışılacak bir açıklamada bulundu. Trump hakkında yürütülen azil soruşturması için ABD Başkanı Trump'ın da ifadesinin alınması için kendisine davet yollandığını belirten Nadler, "Başkan ya ifade vermeye gelmeli ya da artık susup şikayetlenmeyi kesmeli" ifadeleriyle Trump'a sert bir tepki gösterdi. ABD Başkanı eğer ifade vermeye gelirse şu ana kadar ifade veren tanıklara çeşitli sorular sorabilecek.

Trump neden soruşturuluyor?


Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ve ABD Başkanı Trump

ABD Başkanı Trump'ın vermesi için 4 Aralık'ta çağrıldığı ifadeyle birlikte hakkında yürütülen azil soruşturması bir sonraki aşamaya girmiş olacak. Trump, Temmuz ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile yaptığı bir telefon konuşmasında kendisine seçimde yarar sağlaması için dış güçlerden destek almakla suçlanıyor.


Demokrat Partili Joe Biden ve oğlu Hunter Biden

Azil soruşturması, Trump'ın Ukrayna'dan destek almadığı takdirde Ukrayna'ya verilen askeri desteğin kesilmesi tehdidi ile seçim desteği isteyip istemediğine odaklanıyor. Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky'le, Temmuz'da yaptığı telefon görüşmesinde Demokrat Partili Joe Biden'ın 2020 seçimleri aday adaylığını tehlikeye sokacak bir soruşturma istediği iddia ediliyor. Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, bir zamanlar Ukraynalı enerji şirketi Burisma'da çalışıyordu.

4 Aralık'ta rapor yayınlanacak

ABD Başkanı'nın "cadı avı" olarak nitelediği soruşturma süresince geçtiğimiz hafta 2 tanık daha Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nde kamuya açık bir oturumda ifade vermişti. İstihbarat Komitesi'nin Demokrat Partili başkanı Adam Schiff, soruşturmayı yürüten üç komitenin 4 Aralık'ta yayınlanacak bir rapor üzerinde çalıştığını söyledi. Soruşturmada İstihbarat, Dış İlişkiler ve Gözetim Komiteleri görev yapıyor.

Hukuk Komitesi Başkanı, Trump'a sert çıkıştı!


Temsilciler Meclisi Hukuk Komitesi Başkanı Nadler

Hukuk Komitesi Başkanı Jerrold Nadler, yaptığı açıklamada Başkan Trump'ı önümüxzdeki ay ifade vermeye çağırarak kendisine bir şans verildiğini, böylelikle ya ifade vermeye gelmesi gerektiğini ya da "susup şikayetlenmeyi kesmesi gerektiğini" söyledi. Nadler, "Umarım ya doğrudan ya da danışmanıyla, tıpkı kendisinden önceki başkanların yaptığı gibi soruşturmaya katılmayı tercih eder" diye konuştu.

Nadler, Trump'a yazdığı mektupta "Yaptığınız iddia edilen olayların sizi azletmemize yeterli olup olmadığını tartışacağız" diyerek Trump'a gönderdiği davetin niyetini açıkça ifade ettiğini belirtti. Nadler, 1 Aralık'ta yerel saatle 18.00'a kadar Trump'tan haber beklediğini de açıkladı.

Azil soruşturmasında sonraki adımlar ne?

Temsilciler Meclisi Hukuk Komitesi'nin Aralık ayının ilk haftalarında azil davasının ilk maddelerini yazması bekleniyor. Demokrat Partililerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'ndeki oylama eğer kabul edilirse Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato da özel bir oturum alarak Cumhuriyetçi Partili Trump'ı sorguya çağıracak. Eğer Başkan Trump, Senato'da üçte ikilik bir çoğunluk tarafından suçlu bulunursa, görevdeyken azledilen ilk ABD Başkanı olacak. Beyaz Saray ve bir kısım Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, dava sürecinin 2 haftayla kısıtlı olmasını istiyor.

Yorumlar (0)