William Wallace'ın torunları özgürlük istiyor

2014 yılında yapılan referandumda İskoçlardan "bağımsızlık" onayı alamayan İskoçya'da hükümet yeni bağımsızlık referandumunda ısrar ediyor. İngiltere ise referandum yapabilme yetkisi vermiyor. Gerekçe ise 2014 yılında o trenin çoktan kaçmış olması.

DÜNYA 30.11.2020, 17:18 01.12.2020, 15:00
William Wallace'ın torunları özgürlük istiyor

2014 yılında yapılan ve Birleşik Krallık'a bağlılık kararı çıkan referandum sebebiyle yeni bir referanduma İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın karşı çıkıyor oluşuna rağmen İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon, ikinci bağımsızlık referandumu yapılması konusunda ısrarcı davranıyor.

Bağımsızlık referandumuna dair İngiliz medyasına açıklamalarda bulunan Nicola Sturgeon, bölgesel parlamentonun (İskoçya), İngiltere parlamentosu izni olmadan referandum yapma yetkisinin bulunup bulunmadığının mahkemelerde hiç netleşmediğini, "İskoç halkı kendi bağımsızlıklarına karar veremez" yönünde bir görüşü reddettiklerini ifade etti.

İskoçya'da referandum yapılmasının İngiliz Parlamentosu tarafından engellenmesi durumunda hukuki yollara müracaat edeceklerini ifade eden Nicola Sturgeon, İskoçların bağımsızlıklarını ne kadar erken elde ederse herkes için o kadar iyi olacağını savundu.

İskoçya'da 2014'teki bağımsızlık referandumu 

İskoçya'da hâlihazırda kanunlara göre bağımsızlık referandumu yapabilmek için İngiliz parlamentosunun onay vermesi şartı bulunuyor.

Referandum yapabilme yetkisinin İngiliz Parlamentosu tarafından İskoç Parlamentosuna verilmesini isteyen İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan olumsuz cevap almıştı.

Boris Johnson gerekçe olarak 2014 yılındaki referandumu göstermiş, İskoç halkının zaten 2014'te kararını verdiğini ve kendisinin de bu karara saygı göstereceğini taahhüt ettiğini ifade etmişti.

İskoçya'da 2014'teki bağımsızlık referandumunda İskoçların yüzde 55'i "İngiltere ile birlikte kalalım" demişti. Referandum öncesi İngiltere, İskoçya'ya "İskoçya bağımsızlığı seçerse, AB üyeliğini kaybeder." tehdidinde bulunmuştu.

Az kalsın İskoçların oyu nedeniyle AB'den ayrılamayacak noktaya gelen İngiltere, Birleşik Krallık'ı oluşturan diğer ülkelerin ve kendi seçmenin oylarıyla AB'den çıkmıştı.

Birleşik Krallık ülkeleri

Brexit yani AB'den çıkış için İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık genelinde referandum yapılmış,%48'e karşı %52 oy oranı ile AB üyeliğinden çıkma (Brexit) kararı alınmıştı.

2014 yılında "İngiltere'den ayrılmayalım" diyen İskoç halkı, İngiltere'nin Brexit referandurumda da %62 hayır oyu vererek, İngiltere'nin AB'den ayrılmamasını istemişti.

İskoçya'nın "Hayır, AB'de kalalım" oyu nedeniyle az kalsın İngiltere AB'den çıkamayacaktı.

Yorumlar (0)