WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın vatandaşlığı düşürüldü

WikiLeaks'in kurucusu olarak bilinen Julian Assange'ın Ekvador vatandaşlığından çıkarıldığı açıklandı.

DÜNYA 28.07.2021, 13:11 29.07.2021, 09:52
WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın vatandaşlığı düşürüldü

Ekvador, WikiLeaks'in kurucu ismi J. Assange'ı vatandaşlıktan çıkardığını açıkladı.

Önceki gün, Ekvador’un başkenti Quito'daki Pichincha Mahkemesi'nde Julian Assange'ın vatandaşlığının iptaline yönelik dava görülmeye başladı.

Mahkeme, 2018’de Assange'a verilen vatandaşlığın iptalini kararlaştırdı. Ekvador devleti adli makamları, söz konusu kararı Assange'a resmi bir şekilde iletti.

Yetkililer, J. Assange'ın vatandaşlık mektubunda pek çok tutarsızlık, ayrı imzalar, belgelerde muhtemel farklılık ve ödenmemiş ücretler bulunduğunu aktardı.

Assange'ın avukatı: "Dava uygun bir şekilde yürütülmedi"

Assange'ın avukatlığını yapan C. Poveda, mahkeme sürecine ilişkin açıklama yaparak, müvekkilinin vatandaşlıktan çıkarılmasına yönelik davanın esasa uygun bir şekilde yürütülmediğini ve duruşmaya müvekkilinin katılmasına müsaade edilmediğini bildirdi.

Mahkeme tarihinde Assange'ın özgürlüğünden mahrum bırakıldığını ve sağlık problemleri yaşadığını hatırlatan avukat Poveda, üst mahkemeye başvuruda bulunarak kararın detaylı açıklamasını isteyeceklerini bildirdi.

Poveda, vatandaşlık iptalinde kanuni prosedürün izlenmesi ve haklara saygı duyulmasının, uyruğun öneminden daha yüce olduğunu dile getirdi.

Süreç

2010 yılında, Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks, ABD'nin Afganistan ve Irak’ta işlediği suçların da aralarında bulunduğu çok sayıda gizli belgeyi internet ortamında yayımlamıştı.

ABD'nin casusluk suçuyla suçladığı ve iadesini talep ettiği Assange, hakkında cinsel taciz ve tecavüz suçlamalarıyla görülen davalar hakkında İsveç'e iadesi gündemde kalmaya devam ederken, 2012 Haziran’da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017 yılında Assange’e yönelik davaları düşürmüştü. Assange'ın iltica başvurusunu kabul eden Ekvador, 2018'in Ocak ayında vatandaşlık vermişti.

Yorumlar (0)