WHO'dan salgın yaşayan Çin'e: Emsalsiz bir durum!

Dünya Sağlık Örgütü Çin Temsilcisi Galea, Çin'in Vuhan şehrini tecrit altına almasının "emsalsiz" bir olay olduğunu ve Çin'in virüsü kontrol altına almak için bağlılığını gösterdiğini söyledi.

DÜNYA 23.01.2020, 15:34
WHO'dan salgın yaşayan Çin'e: Emsalsiz bir durum!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin Temsilcisi Gauden Galea, 11 milyon insanın yaşadığı Vuhan şehrinin Çin tarafından tecrit altına alınmasının, virüsün Çinli yetkililer tarafından ne kadar ciddiye alındığını gösterdiğini söyledi.

WHO yönergelerinde olmayan bir önlem

Röportajın yapıldığı sırada Huanggang şehrinin de tecrit altına alınmasından önce Reuters'a konuşan Galea, Çin'in bu adımının WHO yönergelerinde bulunmadığını ve bu olayın "emsalsiz" olduğunu söyledi. WHO Çin Temsilcisi, böylesi bir adımın ne kadar verimli olacağının beklenip görülmesi gerektiğini de söyledi.

Galea, Çin'in Vuhan'ı tecrit altına almasının, Çin yönetiminin koronavirüsü salgınını kontrol altına almak için gösterdiği bağlılığın ne denli kuvvetli olduğu açısından çok önemli olduğunun da altını çizdi.

Toplantıdan çıkacak karar merakla bekleniyor

WHO, Perşembe günü koronavirüsü salgınının uluslararası bir acil durum olup olmadığına dair bir toplantı yaparak kararını açıklayacak. Salgının uluslararası bir acil durum olarak ilan edilmesi, virüse verilecek uluslararası tepkiyi hızlandıracak.

Çin'de 2002-2003 arasında yaşanan şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgını, 30 ülkeye bulaşarak 774 kişinin hayatını sonlandırmıştı. Çin hükümeti, SARS salgınını mümkün olduğunca dış dünyadan gizlerken koronavirüsü salgını hakkındaki gelişmeleri oldukça sık bir şekilde tüm dünyayla paylaşıyor.

"SARS kahramanı" Nanshan geri döndü!

Koronavirüsü salgını hakkında konuşan bir diğer isim ise SARS krizi patlak verdiğinde salgını dünyaya duyuran ve salgının bastırılmasında çok büyük bir rol oynayan solunum yolu hastalıkları uzmanı Doktor Zhong Nanshan. 83 yaşındaki doktor, 17 yıl önce SARS salgınını büyük bir çabayla gizli tutmaya çalışan Çin hükümetine karşı çıkarak kendisine sorulan hastalığın kontrol altında olup olmadığı yönündeki soruya "Kesinlikle kontrol altında değil" yanıtını vermişti.

Nanshan'ın SARS salgınındaki tecrübelerinden faydalanmak isteyen Çin hükümeti, 83 yaşındaki doktoru Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun koronavirüsünü incelemek için oluşturduğu soruşturma ekibinin başına getirdi. Nanshan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada koronavirüsünün insandan insana bulaşabileceğini açıklamıştı. Yerel yetkililer, insandan insana bulaşımın oldukça kısıtlı olduğunu öne sürüyordu.

Yorumlar (0)