WhatsApp ve Hindistan arasında veri paylaşımı krizi: Mahkeme açıldı

Dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması WhatsApp, adli takip amacıyla Hindistan’da mesajlarının içeriklerinin gerekli durumlarda erişilebilir olmasını zorunlu kılan düzenleme sebebiyle hükümete dava açtı.

DÜNYA 27.05.2021, 11:08 28.05.2021, 09:27
WhatsApp ve Hindistan arasında veri paylaşımı krizi: Mahkeme açıldı

Amerika Birleşik Devletleri merkezli sosyal medya firması Facebook’ün bünyesinde bulunan mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Hindistan Delhi Yüksek Mahkemesi’ne yapmış olduğu başvuruda, mesajların, talep edildiği zaman inceleme konusu olabilmesi için üçüncü kişilerle paylaşılmasına ilişkin olan düzenlemenin, kullanıcıların mahremiyetini ihlal etme riskinin bulunduğunu ifade etti.

"Veri paylaşımı uçtan uca şifrelemeyi riske sokabilir"

Firma, yapılan düzenlemeyle WhatsApp’ın mesaj iletimi için kullandığı uçtan uca şifreleme yönteminin terk edilmesi gerekebileceğini savunan şirket, bunun da kişisel verilerin korunması ve bilgi güvenliğini tehlikeli bir noktaya götüreceğini kaydetti.

Konuya ilişkin WhatsApp tarafından yapılmış olan açıklamada, “Bütün dünyada teknik uzmanlar ve sivil toplum temsilcileri, özel mesajların üçüncü kişilerle gerektiğinde paylaşılmasının uçtan uca şifreleme yöntemini ihlal edeceğini ve bunun da ciddi suistimallere sebep olabileceğine ilişkin uyarılar yapıyor. İnsanların özel mesajlarının mahremiyetini korumakta kararlıyız ve konuya ilişkin Hint yasaları elverdiği müddetçe mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.

Olayın geçmişi

Yeni Delhi yönetimince şubat ayında çıkan internet düzenlemesiyle sosyal ağlarda suç niteliği oluşturan gönderilerin kaldırılması ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçilmesi maksadıyla sosyal ağların verileri üçüncü tarafların erişimine açık olacak şekilde düzenlemesine ilişkin bir zorunluluk egtirmişti.

Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrası verilen 90 günlük geçici muafiyet süresi bugün bitiyor.

Yorumlar (0)