Wayfair skandalı: Alışveriş sitesinde çocuk satıyorlar!

Online mobilya mağazası Wayfair'de çocuk satıldığına yönelik iddialar ortalığı karıştırdı. 

DÜNYA 13.07.2020, 09:15
Wayfair skandalı: Alışveriş sitesinde çocuk satıyorlar!

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) insan kaçakçılığına yönelik skandal bir iddia ortaya atıldı.

İddianın merkezinde ise çevrimiçi mobilya mağazası olan Wayfair var.

"Reddit" isimli forumda bulunan bir kişi, Wayfair'de basit ofis dolapları ile yastıkların oldukça yüksek fiyatlarla satıldığını ifade etti. Söz konusu kişinin, bahsettiği ürünlerin satış adlarının, kaçırılan bazı çocukların soyadları ile aynı olduğunu belirtmesi üzerine her şey gün yüzüne çıktı.

Bir ürünün başında ad yokken daha düşük rakamlarla satışa sunulduğu, ad olması durumunda ise çok yüksek fiyatlarla satışa sunulduğu tespit edildi.

Bu iddiaların sosyal medyada yayılması üzerine herkes araştırma yapmaya başladı. 

Söz konusu olayın ardından Wayfair, ürünlerin fiyatlarının yanlışlıkla bu şekilde yazıldığını bildirdi ancak buna kimse inanmadı. 

Wayfair tarafından yapılan açıklamada, satılan ürünlerin endüstriyel olduğu ve fiyatların bu nedenle uygun olduğu da belirtildi. 

Fakat daha ayrıntılı incelemeler yapılması üzerine oldukça ürkütücü bilgilere de ulaşıldı. Fiyatı azaltılan ürünlere girildiği ve ad bölümüne de kaçırılan çocukların soyadları yazıldığı zaman, ürünlerin yüksek fiyatlarla satışa sunulduğu sayfanın otomatik olarak yeniden açıldığı fark edildi. Bu durum, yazılımın "çocuk satmaya yönelik yazıldığı" iddialarını iyice kuvvetlendirdi.

Ülkemizde de var mı?

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) meydana gelen bu skandalın Türkiye'de de yaşanmış olabileceği ileri sürüldü. 

Çeşitli çevrimiçi mağazalarda satışa sunulan ürünler için yüksek fiyatlar biçilmesi ancak tepki alınması üzerine bu fiyatların kaldırılması, ülkemizde de çocuk kaçakçılığı yapılıp yapılmadığına dair soru işareti uyandırdı. 

Yorumlar (0)