Washington DC Konseyi'nin kararı, "özerklik" konusunu gündeme getirdi

Araba kaçırma benzeri suçların cezaları için indirim öngören yasa tasarısı, Washington DC Konseyi tarafından kabul edildi. DC'nin özerkliğini ve eyalet olma mücadelesini desteklediğini kaydeden Başkan Biden, cezalarda indirime ilişkin kararın yanlış olduğunu belirtti. Biden, tasarıyı veto edebileceğini söyledi. Washington DC'nin özerkliği tartışma konusu oldu.

DÜNYA 09.03.2023, 08:42 Hakan Öksüz
Washington DC Konseyi'nin kararı, "özerklik" konusunu gündeme getirdi

ABD Senatosundaki milletvekilleri, Washington DC'nin özerkliğine dair tartışmaları gündeme taşıyan yas tasarısına onay verdi. Washington DC Konseyi'nin onayladığı ve başkentin ceza kanununu düzenleyen yasa tasarısında bulunan değişiklikleri reddeden yasa tasarısı için oylama yapıldı. 14'e karşı 81 oyla tasarı onaylandı.

Araba kaçırma benzeri suçların cezasında indirime gidilecek

"Araba kaçırma" benzeri şiddet içeren suçlar için verilecek cezaların azaltılmasını öngören maddeler içeren yasa tasarısı, geçen yıl kasım ayında Washington DC Konseyi tarafından kabul edilmişti. Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, başkentin ceza kanununda değişikliği öneren bu tasarıyı veto etmişti. Washington DC Konseyi yeniden oylama yapmış, tasarı bir kez daha kabul edilmişti.

"Washington DC'nin özerkliği" tartışması

ABD'de son aylarda süren tartışmalardan biri de "başkent Washington DC'nin özerkliği" konusu oldu. Bazı çevreler bunun değişmesi gerektiğini düşünürken ABD Başkanı Joe Biden'ın düşüncesi merak edildi. Washington DC Konseyi tarafından onaylanan tartışmalı tasarının, Biden tarafından veto edilebileceği gündeme geldi.

Biden: "DC'nin özerkliğini destekliyorum ama karar yanlış"

Konuya açıklık getiren Joe Biden, Washington DC'nin özerk yönetiminin devam etmesi gerektiğini savundu. Buna karşın DC Konseyinin söz konusu suçların cezalarında indirime gidilmesi kararını desteklemediğini aktaran Biden, "Araba kaçırma cezaları neden düşürülsün ki? Senatonun bu kararı bozmak istemesi halinde tasarıyı veto ederim, anında imza atarım." dedi.

Washington DC'nin durumu

712 bin kişinin yaşadığı başkent Washington DC, adını ülkenin kurucusu George Washington'dan alıyor. Demokratların sayıca fazla olduğu Washington DC kentinin özel bir statüsü var. "ABD başkentinin bir eyalet sınırları içinde bulunması, o eyalete ayrıcalık sağlayabilir." düşüncesi nedeniyle Washington DC, eyalet statüsüne sahip değil. Washington DC, "District of Columbia" denilen bir özel bölge olarak kabul ediliyor. 

Yorumlar (0)