Vuhan Viroloji Enstitüsü: “Covid-19 bizde üretilmedi” 

Dünya genelinde milyonlarca kişinin ölmesine sebep olan ve aşılarının bulunmuş olmasına karşın halen tam korunma sağlanılamayan Covid-19 virüsü hakkında Vuhan Viroloji Enstitüsü açıklama yaptı ve virüsün, kendilerinde üretilmediğini söyledi. 

DÜNYA 15.06.2021, 17:59 16.06.2021, 12:24
Vuhan Viroloji Enstitüsü: “Covid-19 bizde üretilmedi” 

Tüm dünya ülkeleri tarafından Covid-19'un çıkış noktası olarak kabul edilen Çin’in Vuhan kentindeki yetkililer, sonunda sessizliğini bozdu. 

Vuhan Viroloji Enstitüsü Direktörü Şı Cıngli, virüsü onların ürettiği yönündeki iddialara tepki gösterdi. 

“Biz sorumlu değiliz” 

Cıngli, uluslararası bir gazeteye verdiği röportajda şunları kaydetti: “Bu salgın felaketinden laboratuvarımız sorumlu değil. Bu iddialara anlam veremiyoruz. Bizden kanıt istiyorlar. Kanıtı olmayan şeyin kanıtını nasıl gösterebilirim? Tüm dünya, masum bilim insanlarına çamur atıyor.” 

“Virüsün nasıl sıçradığını anlamaya çalıştık” 

Dünya genelinde başta Amerika olmak üzere pek çok ülke, Çin’in 2017 senesinde laboratuvarda yaptığı deneylere atıfta bulunarak Covid-19'un o zamanlardan beri geliştirilme aşamasında olduğunu aktarmıştı. Cıngli, bu iddialara şu yanıtı verdi: “Virüs üzerinde araştırmalar yapıyorduk ve onun, farklı türler arasında nasıl sıçrayabildiğini anlamaya çalışıyorduk. Hatta bu virüsü daha tehlikeli hale getirmemek adına fonksiyon kazanımı deneylerinden daha farklı deneyler yaptık. Virüsün öldürücülüğünü artırmadık ya da artırılmasında iş birliği yapmadık.” 



2017 deneyi 

Cıngli’nin röportaj verdiği gazetenin önceden yayınladığı bir haberde de Cıngli ve ekibinin enstitü laboratuvarında 2017’de deney yaptıkları yazılmış ve bu deneyin raporları yayınlanmıştı. Açıklanan raporda virüsün parçalandığı, karıştırıldığı ve eşleştirildiği; bunların da yarasa üzerinde uygulandığı belirtilmişti. Bu şekilde Covid-19 virüsünün insanlara bulaşabileceği ve çoğalabileceği aktarılmıştı. 

İnsanlara bulaşabildiği o zamandan belliydi 

Gazetede yayınlanan rapora göre Covid-19 virüsünün insanlara bulaşabildiği daha o zaman belli olmuştu. Virüsün çok çeşitli parçalarının olduğu ve bunların en az birinin insanlara da bulaşabildiği aktarılmıştı. 

2002-2003 senelerinde pek çok ülkede görülen SARS salgını sonrasında bilim insanları, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgileri hakkında bir arşiv oluşturmak amacıyla Vuhan Viroloji Laboratuvarını kurmuş ve bu da virüsün, 2017-2019 senelerinde laboratuvar ortamında üretildiği ve sonradan insanlara bulaştığı algısını yaratmıştı. 



Tüm dünyanın inandığı bu iddiaya karşılık Çinli yetkililer, iddiaları yalanlayarak virüsün farklı bir ülkede ortaya çıktığını ve dondurulmuş ithal ürünler ile Çin’e girdiğini belirtmişti. 

Covid-19 virüsü, dünya genelinde ilk olarak 31 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubey eyaletindeki Vuhan kentinde görüldü. Hastane kayıtlarına “Kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığı” olarak geçen vakalardan gelen aniden vefat etme görüntüleri, dünyada şok etkisi yaratmıştı. Hastane kayıtlarına göre dünya genelinde aynı şekilde kayıtlara geçen ilk vaka ise 17 Kasım 2019 tarihinde ve yine Çin’deydi. 

Hastalığın, Vuhan’da deniz ürünleri satan bir pazarı ziyaret eden kişilerde görüldüğü ve sebebinin o dönemde anlaşılamadığı belirlenmişti. Solunum yolu şikayeti olan kişilere tam etkili olmayan tedaviler uygulanmaya çalışılmış ve çoğunda başarılı olunamamıştı. 

Covid-19 bilançosu oldukça ağır 



Covid-19 virüsü, bir buçuk seneyi aşkındır dünya üzerinde adeta “kol geziyor”. Sınırlarını hemen kapatan ülkelere ve yalnızca doğa ile iç içe olan kabilelere bile giren virüs, oldukça hızlı bulaşan ve sürekli mutasyona uğrayan yapısı ile kesin bir tedavi şeklinin benimsenmesini mümkün kılmıyor. 

Son zamanlarda hızlı şekilde uygulanmaya başlanan aşılar, salgından bir nebze olsun korunmaya vesile olurken dünya genelinde vaka ve ölüm oranları artmaya devam ediyor. Bugün itibarıyla dünyada 177 milyon 83 bin 715 kişinin bu hastalığı kaptığı ve 3 milyon 828 bin 936 kişinin de hayatını kaybettiğini açıklandı. 

Yorumlar (0)