Vuhan'dan haber geldi: Son ağır hasta da iyileşti!

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) çıkış noktası olan Çin'de 10 gündür ölüm vakasına rastlanmazken, Vuhan kentinde son ağır hastanın da iyileştiği bildirildi. 

DÜNYA 26.04.2020, 11:28
Vuhan'dan haber geldi: Son ağır hasta da iyileşti!

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle dünya genelinde 203 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Tespit edilen vaka sayısı 2 milyon 920 bini geçti. 830 binden fazla kişi de iyileşerek taburcu edildi. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünya genelinde can almayı sürdürürken, pandeminin ortaya çıktığı Vuhan şehrindeki "son ağır hasta" da iyileşti. Ülkede, ayrıca 10 gündür ölüm gerçekleşmedi.

İngiltere: Koronavirüsün ekonomik etkilerinden Çin sorumlu

İngiliz dış politikası düşünce kuruluşu Henry Jackson Derneği, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) dünya üzerindeki ekonomik etkilerinden Çin'in sorumlu olduğuna dair bir rapor hazırladı. 

Söz konusu raporda, Çin hükümeti tarafından uluslararası sağlık sorumluluklarının ihlâl edildiğine ilişkin kanıtlar sunuldu. Raporda, ayrıca zararların Çin'den tazmin edilmesinin yöntemlerine yer verildi.

Çin hükümetinin ihmalleri madde madde sıralandı. 

  • Uluslararası Sağlık Tüzüklerinin (UST) 6'ncı ve 7'nci maddelerini ihlâl ederek, insandan insana bulaşma kanıtını ortaya çıkaracak verileri, farkında olmasından 3 haftaya kadar duyurmadı. 

"Madde 6/1: Her Taraf Devlet, Ek-2'de belirtilen karar aracını kullanarak kendi ülkesi dâhilinde meydana gelen olayları değerlendirecektir. Her Taraf Devlet, karar aracı uyarınca kendi ülkesi içindeki uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumuna yol açabilecek tüm olayları ve aynı zamanda bu olaylara yanıt olarak uygulanan herhangi bir sağlık önlemini, Ulusal UST Odak Noktası aracılığıyla ve halk sağlığı bilgilerinin değerlendirildiği 24 saat içinde, mümkün olan en etkin haberleşme araçları ile DSÖ'ne bildirecektir. DSÖ tarafından alınan bildirim, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) yetki alanına giren bir konuyu içeriyor ise, DSÖ derhal UAEK'na bildirimde bulunacaktır."

"Madde 6/2: Bir bildirimi takiben, bir Taraf Devlet, mümkün olduğu hallerde, vaka tanımları, laboratuvar sonuçları, riskin kaynağı ve tipi, vaka ve ölümlerin sayısı, hastalığın yayılmasını etkileyen koşullar ve uygulanan sağlık önlemleri dâhil olmak üzere, bildirimde bulunulan olayla ilgili olarak elde edilen halk sağlığı bilgilerini, zamanında, doğru ve yeterince ayrıntılı biçimde DSÖ'ye iletmeyi sürdürecek ve gerekli hallerde, karşılaşılan zorluklar ve uluslararası önemi haiz potansiyel halk sağlığı acil durumuna yanıt vermek için duyulan destek ihtiyacı hakkında rapor verecektir."

"Madde 7: Bir taraf Devlet, kendi ülkesinde, kökeni veya kaynağı ne olursa olsun uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu oluşturabilecek nitelikte beklenmedik veya alışılmadık bir halk sağlığı olayına dair kanıta sahip ise, DSÖ'ye ilgili tüm halk sağlığı bilgilerini temin edecektir. Böyle bir durumda, 6. Madde hükümleri tam olarak uygulanacaktır."

  • Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) 2 Ocak 2020 ve 11 Ocak 2020 tarihleri arasında, IHR'lerin 6'ncı ve 7'nci maddelerini ihlâl ederek enfeksiyonların sayısına ilişkin hatalı bilgi sundu. 
  • Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin 12'nci maddesini ihlâl ederek, insanların tehlikeli viral konakçı türleri tüketmesine yasak getirmedi. 
  • 23 Ocak 2020 tarihinde insandan insana bulaşma bilgisine sahip olmasına rağmen, 5 milyon insanın bölgeden ayrılmasına izin verdi. 
Yorumlar (0)