Volkswagen Almanya'da yargılanıyor

Volkswagen'in (VW) 470 bin dizel müşterisinin açtığı toplu davanın ilk duruşması bugün başladı.

DÜNYA 30.09.2019, 17:59 30.09.2019, 19:11
Volkswagen Almanya'da yargılanıyor

Üretilen dizel motorlardaki emisyon skandalı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 25 milyar avro ödemek zorunda kalan Volkswagen (VW) şimdi de Almanya’da yargılanacak.

"Dizelgate" olarak adlandırılan skandalın ortaya çıkmasının üzerinden yaklaşık dört yıl geçerken 470 bin civarında dizel araç kullanıcısının VW'ye açtığı toplu davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Braunschweig Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada "dizel mağdurları” şirketten alacakları tazminat miktarını yükseltmeyi hedefliyor.

"Volkswagen sahtekârlık yaptı"

Deutsche Welle'nin paylaştığı habere göre, Tüketici Merkezleri Federal Birliği'nin (VZBV) Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Müller, "Bizim görüşümüze göre Volkswagen sahtekârlık yaptı. Bu yüzden hesap sorulması lazım” diye konuştu. Otomotiv devinin yaptığını kabul edip gereğini yapmaya çağıran VZBV, "Aksi takdirde şirket, tüketicilerin güvenini geri kazanma yönünde son fırsatı da kaçırmış olacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Volkswagen ise müşterilerinin emisyon ölçüm sistemindeki problemler nedeniyle zarar görmediklerini, satılan tüm araçların trafikte rahatlıkla kullanılabilir durumda olduklarını iddia ediyor. Otomotiv devi, davanın Yargıtay'a intikâl etmesi olasılığını da göz önünde bulundurarak sürecin en az dört yıl süreceğini düşünüyor. VW, hem emisyon değerlerinde problem olan otomobilleri geri çağırmış hem de emisyon ölçümü yapılan sistemlerin yazılımlarını güncellemişti.

Öncesinde ne olmuştu?

VW, 2015 yılında dizel araçların egzoz emisyon değerlerinde manipülasyonlar yapıldığını kabul etmişti. Resmî makamlar ve araştırmacıların yaptığı incelemelerden sonra ortaya çıkan emisyon miktarının gerçekte olduğundan daha az gösterilmek üzere manipüle edildiği ortaya çıkmıştı.

ABD'deki olayın ardından şirketin merkezi konumundaki Almanya'da da şimdiye kadar binlerce kişi VW aleyhine bireysel tazminat davası açmış, ancak davaların büyük bölümü VW lehine sonuçlanmıştı.

Bugün Braunschweig'daki davada öncelikle VW'nin yaptığının hukuka aykırı olup olmadığına karar verilecek. Aykırılık durumunda müşteriler bireysel davalar yoluyla tazminat talep edebilecek.

Tüketici Merkezleri Federal Birliği'nin açtığı toplu davanın sadece 1 Kasım 2008 tarihi sonrasında satılan VW, Audi, Seat ve Skoda markalarını ve EA 189 tipi dizel motorlarını kapsadığı ifade ediliyor.

Yorumlar (0)