Vladimir Putin neden Rusya'da hala yaygın bir desteğe sahip?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları tüm dünyada büyük bir tepki ile karşılandı ve saldırıların ilk gününden bu yana Rusya sayısız yaptırımla karşı karşıya kaldı. Bazı uzmanlar Rusya’ya karşı uygulanan bu yaptırımların tarihte daha önce görülmemiş şekilde şiddetli olduğunu öne sürerken bu yaptırımlar henüz Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına engel olamadı. Öte yandan tüm dünyanın karşı olmasına rağmen görünüşe göre Vladimir Putin, Rusya’da hala yaygın bir desteğe sahip. Peki, Putin’e yönelik bu destek tüm tepkilere ve yaptırımlara rağmen neden devam ediyor? Putin’in popülaritesi savaşın ardından nasıl arttı? Rus halkı Putin’i nasıl görüyor? Hepsi ve daha fazlası haberin ayrıntısında yer alıyor…

DÜNYA 28.09.2022, 22:09 30.09.2022, 08:51
Vladimir Putin neden Rusya'da hala yaygın bir desteğe sahip?

Vladimir Putin'in Ukrayna'daki “özel askeri operasyonunun” ilk aşamalarında, batı medyasında Rus lideri olarak günlerinin sayılı olduğuna dair spekülasyonlar vardı. Ukraynalılar Rus güçlerine karşı şiddetli bir şekilde savaşırken, birçok yorumcu eşi görülmemiş şekilde uygulanan batı yaptırımlarının yakında Rus ekonomisini dize getireceğini iddia etti. Rus oligarklarının Batı'da mal varlıklarına ve yatlarına el konulduğu için Putin rejimine bağlılıklarını kaybedecekleri iddia edildi. Daha geniş Rus nüfusu yakında yaptırımların ekonomik acısını hissedecek ve Ukrayna'daki Rus kuvvetleri için artan ölüm oranını kabul etmeye isteksiz olacaklardı. En azından beklenti bu yöndeydi.

Altı aydan fazla süren savaşın ardından, Ukrayna'daki savaşın sonu görünmüyor. Milyonlarca sivil eve dönemez durumda. Halen ülkede bulunan pek çok kişi gıda, su, sağlık hizmeti ve diğer temel ihtiyaç maddelerine erişimi olmadan yaşamak zorunda kalıyor.

Popülarite artışı

Bu senaryo henüz gerçekleşmedi ve yakın gelecekte gerçekleşeceğine dair anlamlı bir işaret de yok. Hatta Rus kamuoyu yoklamaları, işgalden sonra Putin'in popülaritesinin arttığını öne sürüyor. Savaşa verilen destek Putin'e verilen destek kadar yüksek değil ancak yine de işgal için çoğunluğun desteğine güveniliyor. Ek olarak, Rus ekonomisi şaşırtıcı bir şekilde yapılan yaptırımlara karşı sağlam kaldı ve bunu ona zarar vermeyi amaçlayan yaptırımların önemli ölçüde yardımıyla gerçekleştirdi. Avrupa ülkeleri, kendilerini Rus petrolü ve daha az ölçüde gazdan mahrum ederek, Rus kasalarını dolduran petrol ve gaz fiyatlarındaki artışa katkıda bulundular.

Ukrayna'nın tahıl ihracatına yönelik ablukalar, dünyanın en savunmasız bölgelerinden bazılarında açlığı daha da kötüleştirdi. Uluslararası çabalar, tahıl sevkiyatlarının yeniden başlamasına yardımcı olsa bile, durum vahim olmaya devam ediyor. Örneğin Doğu Afrika'da, devam eden kuraklığın, ablukanın ve savaşın getirdiği ekonomik dalgalanma kitlesel açlığa neden oluyor. Acil uluslararası finansman olmadan, bölgede 3 milyon insan hayatını kaybedebilir.

Gizli bir muhalefet var mı?

Batılı yorumcular ayrıca, kamuoyu yoklamalarının altında Putin'e karşı korku nedeniyle ifade edilmeyen gizli bir muhalefet olduğunu öne sürdüler. Aynı zamanda, Rus halkının Kremlin yanlısı propagandalara maruz kaldığı ve bu nedenle statükoyu gerçekten sorgulayamadığı yönünde tartışmalar oldu. Putin'in dünya görüşüne karşı çıkan bu yorumlar, Rus medyasında neredeyse hiçbir yerde bulunmuyor. Rus halkının büyük ölçüde Kremlin'e sadık bir Rus medyasına tabi olduğuna şüphe yok ve açıkça savaşa karşı çıkmak isteyen insanlar da Rusya'da sorunlarla karşılaşıyor. Ancak tüm bu durumlar, Putin'in gerçek destekçilerinden yoksun olduğu anlamına gelmez.

Ukrayna'da devam eden çatışma sivillere aşırı derecede zarar veriyor ve milyonlarca insanı gıda, su ve diğer temel malzemelere erişimden mahrum bırakıyor. Hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere sivil altyapıda feci hasar meydana geldi. Çatışmanın en şiddetli olduğu Doğu Ukrayna'da, birçok yer elektriksiz ve gıda, su ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişime sahip.

Risk, servet, statü

Rusya nüfusunun çoğu, en kötü ihtimalle, Putin rejimine sessizce boyun eğmeye istekli. Bunun korkunun ötesinde iyi nedenleri var. Her şeyden önce, birçok Rus oligarkı ve siyasi lider, derinden yerleşik bir himaye sistemi aracılığıyla Putin'e sıkı sıkıya bağlıdır. Putin olmadan, servetlerinin ve statülerinin çoğunu kaybetmeleri muhtemel gözüküyor. Aynı zamanda, Rus toplumunun üst kademelerinden bazıları Putin'in milliyetçi gündemini destekliyor. Pek çok Rus milliyetçisi, Rusya'nın Putin yönetiminde küllerinden yeniden doğduğuna inanıyor. Bazı açılardan, bu 1990'ların yaygın sefaletinden sonra doğru kabul edilebilir.

Son zamanlarda dünya liderleri için özellikle endişe verici olan şey, savaşın şu anda Rus kuvvetleri tarafından kontrol edilen Ukrayna Zaporizhzhia Nükleer Santrali’nin yakınında devam ediyor olması. Zaporizhzhia, Avrupa'nın en büyük nükleer tesisi ve yakınlardaki Nikopol şehrine yapılan son saldırılar, savaşın nükleer santrale zarar verme potansiyeli konusunda endişeleri artırdı. Zaporizhzhia'daki bir arıza, Avrupa'nın büyük bölümlerini etkileyen radyasyon salınımına yol açabilir.

Sovyetler Birliği sonrası siyasi travma

1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşü, Rus prestijine büyük bir darbe oldu. Başkan Boris Yeltsin'in ardından 1990'ların ekonomik ve siyasi kargaşası, pek çok Rus için siyasi bir travma yaratmış olabilir. Yeltsin döneminde, Rusya batı liberal grubuna katılıyor gibi görünüyordu, ancak çoğu için bu sadece ekonomik acı ve düzensizlik getirdi. Rusya dünya sahnesinde yalnızca ikinci sınıf bir güç olmakla kalmadı, ekonomik ve siyasi liberalleşmenin faydalarının da özden yoksun olduğu görülüyordu. 1990'larda, yaşlı Ruslar birikimlerinin on yıl içinde bir değil iki kez yok edildiğini gördüler.

Ukrayna'daki savaş, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en hızlı yerinden edilme krizini yarattı. Yerinden edilenlerin çoğunluğu, krizler sırasında her zaman en fazla sömürü ve istismar riski altında olan kadınlar ve çocuklardır.

'Kaderci öfke'

1998'deki ikinci mali çöküş sırasında, hiperenflasyonun tasarrufları yok etmesi ile ithal edilen birçok malın satın alınamaz hale geldi. Bu dönemde bu bölgelerde yaşayan insanların deneyimlerine göre ekonomik çöküşe kaderci bir öfke eşlik etti. Kısa süre sonra para birimi devalüasyonu izledi ve yine de Rus ekonomisi birçok gözlemcinin beklediğinden çok daha hızlı toparlandı. 1998 mali çöküşünden kısa bir süre sonra, Yeltsin, 1999 sonunda Putin'in başkan vekili olarak iktidara gelmesine yardımcı oldu. İlk başta, Putin'in politikaları Yeltsin'inkine benziyordu.

Ukraynalı mülteciler çoğunlukla komşu ülkelerde güvenlik buluyor. Polonya 1,2 milyondan fazla Ukraynalı mülteciye koruma sağlarken, diğer yakın ülkeler Macaristan, Romanya, Slovakya ve Moldova on binlerce Ukraynalı mülteciye güvenlik sağladı.

2014 yılından sonra gelen özgüven

Bununla birlikte, yakın bir tarihte Rusya'yı tekrar ziyaret eden insanlar ruh hallerinde gözle görülür bir değişiklik hissedebiliyordu. Sokaklarda sadece daha fazla düzen ve temizlik değil, aynı zamanda Rus başkentinde artan bir özgüven duygusu da vardı. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden bir yıl sonra Rusya oldukça özgüvenliydi. Çoğu Rus bu hareketi destekledi. Putin, Rusya'yı nefret edilen oligarklardan kurtarmamıştı, ama onlar hizaya getirilmişti. Yolsuzluğu azaltmak veya azaltıyor görünümü vermek için de girişimlerde bulunuldu.

Çatışma nedeniyle yerinden edilen insanların çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor; krizler sırasında her zaman en fazla sömürü ve istismar riski altında olan iki grup. Kriz ortamlarında, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakaları artarken mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliği de şiddetleniyor.

Kaostan sonra düzen

Güçlü adam Putin kaostan sonra bir dereceye kadar düzen getirmişti ve Yeltsin rejiminin bir takım demokratik unsurları ortadan kalkmış olsa da birçok Rus bunu memnuniyetle karşılamıştı. Batı tarzı liberalizm, çoğu Rus'a, Sovyetler Birliği çökerken reform yanlılarının vaat ettiği türden bir yaşam sunmamıştı. Bugün bile kanıtlar, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra doğanlar da dahil olmak üzere birçok Rus'un demokrasi ve batı siyasi liberalizminden önce birçok şeye değer verdiğini gösteriyor Putin rejimi altında sağlanan göreli ekonomik istikrar ve düzen, yaygın bir çekiciliğe sahipti. Batı yaptırımları şüphesiz birçok Rus'u vurdu. Bununla birlikte, Batı'nın yaptırımlarının kapsamlı ve benzeri görülmemiş doğası ve Rusya'ya karşı yaklaşımındaki tavrı Putin'in, Batı'nın Rusya'yı geride tutmak ve güçlendirmemek istediği anlatısına katkıda bulunuyor.

Ukrayna tarihsel olarak büyük bir tahıl ihracatçısıdır. 2021'de Ukrayna tahılı dünya çapında 400 milyon insana ulaştı. Savaşın ilk 5 ayı boyunca Ukrayna, Karadeniz üzerinden ana nakliye yollarından tahıl ihraç edemedi. Sonuç olarak, bu tahıla bağımlı olan ülkeler zarar gördü. Orta Doğu ve Afrika'da tahıl alan birkaç ülke, çatışma ve iklim değişikliği nedeniyle zaten açlık krizleri yaşıyordu. Ukrayna'daki savaş bu açlık krizlerini daha da kötüleştirdi.

Putin, Rus çıkarlarının savunucusu olarak görülüyor

Batı, Putin'in Rus çıkarlarının savunucusu olduğunu iddia etmesini kolaylaştırdı. Putin'e karşı bariz muhalefet görüşlerinin yokluğunda, şu anda iktidarı için en önemli potansiyel tehdit sadece sağlığı ve Putin'in sağlık durumu hakkındaki son spekülasyonlar çok az kanıta dayanmakta ya da bu konuda hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Tüm bu nedenlerden ötürü dünyanın Ukrayna'da yaşanan savaşa tepki göstermesi ve özellikle Batı'nın daha önce görülmemiş şekilde şiddetli yaptırımlarına karşın makul bir şekilde söyleyebileceğimiz kadarıyla, Putin destek görmeye devam edecek.

Yorumlar (0)