Vladimir Putin ilk kez açıkladı: 2024'te aday olacak mı?

Rusya Devlet Başkanı Putin, 2024 yılında Rusya’da yapılması beklenen seçimlerde yeniden aday olup olmayacağına ilişkin henüz karar vermediğini açıkladı.  

DÜNYA 01.12.2021, 11:12 02.12.2021, 09:11
Vladimir Putin ilk kez açıkladı: 2024'te aday olacak mı?

Rusya Devlet Başkanı Putin, VTB Capital Bankası tarafından "Rusya Çağırıyor" başlıklı forumuna katıldı. Rusya'daki Kovid-19 salgını, ekonomik durum ve bölgesel meselelerle ilgili değerlendirmelerini aktaran Putin, 2024’te Rusya'da yapılması hedeflenen devlet başkanlığı seçimlerinde tekrar aday olup olmayacağına ilişkin soruya da cevap verdi. 

“Henüz karar vermedim”

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki'nin, bir sonraki ABD başkanlık seçimlerinde Biden'ın tekrar aday olacağını açıklamasını yorumlayan Putin, "Doğru bir karar olduğunu düşünüyorum" açıklamasını yaptı. Yine 2024’te Rusya'da yapılacak seçimlerde aday olup olmayacağı sorusuna da yanıt veren Putin, "Gelecek dönemden ne istersiniz? Ülkenizin kalkınması adına koyduğunuz hedefleri uygulamayı arzu edersiniz. Vatansever ve yetenekli gençlerin sanat, iş dünyası, ekonomi ve siyaset gibi pek çok alanda olmasını isterim. Rusya'nın geleceğinde bu tarz bir problemin olacağına ilişkin bir kaygım yok. Planlarıma gelince, yeni dönemde Anayasaya göre seçimlere katılma hakkım mevcut. Fakat henüz buna karar vermedim" açıklamasını yaptı.

"Batı, Afganistan'dan ders çıkarmadı" 

Afganistan'daki sürece ilişkin ABD başta olmak üzere Batılı ülkelere eleştirilerde bulunan Putin, “Pek çok ortağımızın bir yandan 'Evet, yanıldık, bu politikaları Afganistan'da sürdürmek mümkün değildi' sözlerini görüyoruz. Fakat dünyanın diğer yerlerinde de aynı şekilde davranmaya devam ediyorlar. Ne yazık ki Afganistan örneğinden ders çıkarmıyorlar" sözlerini kullandı. Geçiş sürecinde Afganistan'a destek olunması gerektiğini belirten Putin, Afganistan'a ait olan ve bloke edilen paraların serbest kalması gerektiğini ifade ederek, "Afgan toplumuna yardım etmek lazım, başta ABD olmak üzere en azından Batılı ülkelerin bankalarındaki Afgan parasının blokesini kaldırmak lazım" değerlendirmesini yaptı.

Omicron mutasyonuna karşı talimat verdi 

Dünyayı tedirgin eden Kovid-19’un Omicron varyantıyla ilgili hükümete talimat verdiğini belirten Putin, "Bir hafta içinde hükümetten yeni mutasyonu yayılma ihtimali ile ilgili bir eylem planı hazırlamasını istiyorum. Yavaş yavaş ekonomi toparlanıyor, fakat bu toparlanmanın temposu soru işaretleri doğuruyor. Bunun sebebini herkes iyi biliyor, yeni mutasyonun sebep olduğu yeni hastalık dalgası. Bu sebeple bütün dünyadaki hükümetler tekrar kısıtlamalara başvurmak durumunda kalıyor. Kovid-19 sürecindeki değişikliklere hazırlıklı olmalıyız. Her şeyden önce aşıların ve testlerin etkinliğini devamlı izlememiz, enfeksiyonun yayılımını azaltmak için net algoritmalar tercih etmemiz lazım. Oksijen, yedek yatak, ilaç ve en etkili tedavi protokolleri de başta olmak üzere sağlık sisteminin üst düzeyde hazır tutulması ciddi önem taşıyor” dedi.

Rusya'daki ekonomik durum: İşsizlik yüzde 4,3’e düştü

Rusya'nın ekonomisiyle ilgili de konuşan Putin, ülkedeki işsizlik oranında azalma olduğuna dikkat çekerek, "Eylül ayında işsizlik yüzde 4,3'e düştü. Bu, pandemi öncesi seviye anlamına geliyor. Rusya'da bugün işgücü piyasasının tamamıyla toparlandığını belirtebiliriz. Bu henüz dünyanın bütün önde gelen ekonomilerinde yaşanmadı" sözlerini kullandı. Salgın sebebiyle küresel ekonomik krizde stratejik ekonomik politika kapsamında normalleşen ilk ülke olduklarını iddia eden Putin, "Rusya ekonomisindeki pozitif eğilimleri pekiştirmek ve desteklemek, uzun vadeli sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak ya da uzmanların açıkladığı üzere ekonomik gelişimin ve büyümenin potansiyel temposunu artırmak bizim stratejik görevimizdir. Bu kapsamda salgın sürecinde, stratejik ekonomik program çerçevesinde normalleşmeye giden ilk ülkeyiz" şeklinde konuştu.

“Hipersonik silahlar, 2022’de faaliyete geçecek”

Geçtiğimiz Ekim ayında ve dün Rusya Savunma Bakanlığı tarafından, "Zirkon" hipersonik füze testlerinin Beyaz Deniz'de yapıldığını açıklayan Putin, 2022'den itibaren başlamak üzere Rus donanmasının söz konusu bu füzelerle donatılacağını ifade etti ve "Hâlâ test ediyoruz ve başarılı neticeler aldık. Donanmamızı 2022'den itibaren deniz tabanlı hipersonik silahlarla dolduracağız” dedi.

“Sınırlarımızdaki tatbikatlardan endişeliyiz”

Rusya'nın Ukrayna'ya girip girmeyeceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Putin, Rus sınırlarına yakın bölgelerde NATO güçlerinin, tatbikat ve uçuşlar yaptığını belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Son zamanlarda Rusya Federasyonu, sınırlarımıza, Karadeniz'de olduğu gibi 20 kilometre yakınlıkta stratejik silahların bulunduğu uçakların uçuşlarından ve büyük kapsamlı tatbikatlardan endişeli. 2021’in başından bu yana tehdit senaryoları tartışma konusu oluyor. Fakat görüldüğü üzere böyle bir şey yaşanmadı. Mesele savaşmak veya asker göndermek değil. Bütün uluslararası tarafların güvenliği. Herkes eğer bunun için gayret ederse kimse için tehdit kalmaz"

Yorumlar (0)