“Vicdansız işverenlere oyun alanı”

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Katar'daki göçmen işçilerin yiyecek bulmak için çöp karıştırır duruma geldiğini, işçilerin yaşam koşullarının acilen iyileştirilmesi gerektiğini açıkladı.

DÜNYA 20.09.2019, 09:05
“Vicdansız işverenlere oyun alanı”

Af Örgütü, geçen hafta Perşembe günü yaptığı açıklamada Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası için çalışan göçmen işçilerin çalışma şartlarını iyileştirme konusunda daha önce verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirtti.

“Vicdansız işverenler için oyun alanı”

Örgüt “Sürekli çalış, ödeme yok” başlıklı raporunda, “Katar verdiği önemli reform vaatlerine rağmen, 2022 Dünya Kupası öncesi vicdansız işverenler için bir oyun alanı olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Tamim ile Macron görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Tani dün Paris'te bir araya geldi. Uzunca bir süredir gelişmekte olan Paris ile Doha arasındaki ikili ilişkiler bu görüşme ile yeni bir boyut kazanmış oldu. Fransız kaynaklardan edinilen bilgilere göre, görüşmede Aramco petrol saldırılarının yanı sıra göçmen işçilerin durumu da konuşuldu.

Doha, Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacağının kesinleşmesinden bu yana, nüfusunun çoğunluğunu oluşturan göçmen işçilerin koşullarını iyileştirmek için çaba gösterdiğini iddia ediyor.

Ülkelerine bile dönemiyorlar

2017 yılının Kasım ayında, göçmen işçilere geçici olarak 200 dolarlık taban maaş verileceği açıklanmış ve yıl sonuna kadar kalıcı seviye ayarlamalarının yapılacağının sinyalleri verilmişti. Ayarlama yapılması bir yana maaşların verilmediği ortaya çıktı. Büyük umutlarla para kazanmak uğruna Katar'a gelen göçmenler ise ülkelerine bile dönemez duruma geldi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, işverenlerin el koydukları pasaportlar ve patronların takdirine bağlanan göçmen çıkış vizeleri konularında 2019 sonuna kadar acilen düzenleme getirilmeli ancak bu konuda da çok fazla ilerleme katedilmiş gibi gözükmüyor.

“Sistemler devre dışı”

Uluslararası Af Örgütü, Katar'daki inşaat ve temizlik şirketlerinde yüzlerce işçinin aylarca ödenmeyen maaşlarına rağmen yaşamaya çalıştıklarını bildirdi. Af Örgütü'nün Küresel Meseleler Departmanından Stephen Cockburn, “Göçmen işçiler genellikle ailelerine daha iyi bir yaşam sağlamak için Katar'a gidiyor. Fakat bunun yerine birçok insan aylarını maaş almayı bekleyerek beş parasız geçiriyor. Onların haklarını koruması gereken sistemler devre dışı.” açıklamalarında bulundu.

Yakın zamanda Nepal kaynaklarınca açıklanan verilerde sadece Nepalli en az 1400 kişinin futbol stadyumu inşaatlarında hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Yakınlarını kaybetmiş mağdur ailelerin Doha’dan herhangi bir tazminat almadığı da ifade edilmişti.

Ağustos’ta iş bırakılmıştı

Ağustos ayının başında binlerce işçi iş bırakma eylemi düzenlemişti. İşçilerin çoğu Nepal, Bangladeş, Pakistan ve Suriye gibi ülkelerden gelen, haftanın en az 6 günü, günde ortalama 15-17 saat çalıştırılıp 10 doların altında yevmiye aldıklarını iddia etmişti. Bazı işçilerin 24 saat çalıştığı da bu eylemler esnasında ortaya çıkmıştı. Hafta boyunca devam eden eylemlerde çalışanların konakladıkları işçi kamplarındaki koşullar gözler önüne serilmiş, göçmenlerin 40 kişilik koğuşlarda bazı yatakları iki kişi paylaşacak şekilde kaldığı belirtilmişti.

2017’de düzenlemeye gidilmişti 

Katar, göçmen işçilere uygulanan muamelelerin ayyuka çıkması sebebiyle ateş altında kaldıktan sonra, 2017 yılında ILO ile yeni uyuşmazlık çözüm komiteleri kurulması da dahil olmak üzere etkili işgücü reformları yapmayı kabul etmişti.

“Bu utançla mücadele edebilecek misiniz?”

Cockburn bu zamana kadar yapılan anlaşmaları göstererek “Katar makamlarını vaat edilenleri tam olarak sunmaya ve emek sömürüsünün utanç verici gerçeğine son vermeye çağırıyoruz” dedi. Uluslararası Af Örgütü, beş ay boyunca maaş alamayan ve yiyecek bir şeyler bulmak için çöp kutularını karıştıran Kenyalı bir temizlik görevlisinin hikayesini örnek gösterdi ve Katar yönetimini bu utançla mücadele etmeye çağırdı. Görevlinin hiçbir tatil yapmadan iki yıl beş ay boyunca şirket için çalıştığı ve borçlarıyla mücadele etmeye çalıştığı bildirildi.

“Şirketler de finansal zorluk yaşıyor”

Örgüt ayrıca, şirketlerin de ücretlerin ödenmesi konusunda finansal zorluklar yaşadıklarını belirtti. Katarlı bir hükümet sözcüsü ise, “Sistemlerimizle ilgili herhangi bir sorun veya gecikme, kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. Başından beri bunun zaman, kaynak ve taahhüt alacağını söyledik.” açıklamalarında bulundu. Yetkili ayrıca, ülkenin “emek reformları konusunda önemli ilerleme kaydettiğini” söyleyerek “bu reformların geniş kapsamlı ve etkili olmasını sağlamak için ILO dahil diğer STK'larla çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Yorumlar (0)