Venezuela'dan TAP Air'e 90 günlük yasak!

Venezuela, Portekizli TAP Air'in ülkeye uçuşlarını 90 gün süreyle askıya aldı.

DÜNYA 18.02.2020, 07:48
Venezuela'dan TAP Air'e 90 günlük yasak!

Portekiz'e ait hava yolu şirketi TAP Air'in, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif milletvekili Juan Guaido ile patlayıcı madde bulundurmakla suçlanan amcası Juan Jose Marquez'i Venezuela'yı taşıması Venezuela'yı kızdırdı.

Venezuela, Portekiz'e ait hava yolu şirketi TAP Air'in, Venezuela'ya uçuşlarını 90 gün süreyle askıya aldı.

Venezuela basınında yer alan haberlere göre başkent Caracas'ta konuya ilişkin açıklama yapan Venezuela Ulaştırma Bakanı Hipolito Abreu, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif milletvekili Juan Guaido'nun amcası Juan Jose Marquez'in üzerinde patlayıcı madde bulundurma iddiasıyla gözaltına alındığı 11 Şubat'taki uçuşun hemen ardından uçakta arama yapıldığını anımsattı.

Lisboa - Caracas seferli "uçakta taşınmasına izin verilmeyen bazı materyallerin bulunması" ve "Marquez'in uçağa sahte kimlikle bindiğinin" ortaya çıkmasıyla soruşturma başlatıldığı bilgisini veren Venezuela Ulaştırma Bakanı Hipolito Abreu, bu süreçte TAP Air'in Venezuela'ya yönelik uçuşlarının 90 gün süreyle durdurulması kararını aldıklarını belirtti.

Kararın, ICAO'ya (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) iletildiğini söyleyen Venezuela Ulaştırma Bakanı Hipolito Abreu, "İhlallerin sistemli mi yoksa sadece söz konusu uçuşla sınır bir durum mu olduğunu" araştırdıklarını da kaydetti.

Olay

TSJ'nin (Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi) Venezuela dışına çıkış yasağına rağmen 19 Ocak'ta Kolombiya'ya geçen ve ardından İsviçre, Fransa, İngiltere, İspanya, Kanada ve ABD'ye giderek buralarda Venezuela devlet başkanı gibi davranan Juan Guaido, 11 Şubat'ta Portekiz üzerinden Venezuela'ya dönmüştü.

Juan Guaido'yla aynı uçakta Venezuela’ya dönen amcası Juan Jose Marquez ise "patlayıcı madde bulundurmaktan" havalimanında gözaltına alınmıştı.

İktidardaki PSUV (Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi) Birinci Başkan Yardımcısı ve ANC (Kurucu Meclis) Başkanı Diosdado Cabello, amca Juan Jose Marquez'in patlayıcı bulundurmaktan gözaltına alındığını ileri sürürken, muhalifler ve Juan Guaido ise olayın bir komplodan ibaret olduğunu iddia etmişti.

Süreçte açıklama yapan TAP Air de iddiaları kabul etmediklerini duyurmuş, uçakta patlayıcı bulundurulmasının imkansız olduğunu açıklamıştı.

Yorumlar (0)