Venezuala'da bir darbe girişimi daha!

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez, emekli askerler ve aralarında İsrailli ve Kolombiyalıların da bulunduğu yabancılardan oluşan bir grubun, 23-24 Haziran'da yeni bir darbe girişimi planladığını ancak bu girişimin güvenlik güçlerinin önlemleriyle engellendiğini açıkladı.

DÜNYA 27.06.2019, 08:51 27.06.2019, 08:54
Venezuala'da bir darbe girişimi daha!

Venezuela’da 23-24 Haziran’da yeni bir darbe girişimi planı yapıldığı ancak bu girişimin güvenlik güçlerinin önlemleriyle engellendiği duyuruldu.

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki muhalefetin darbe çağrıları ve sınır ihlali girişimlerinin yanında 2 askeri darbeye sahne olan Venezuela'da başarısız bir darbe planı daha ortaya çıkarıldı.

İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, başkent Caracas’taki devlet başkanlığı sarayı Miraflores’de basın toplantısı gerçekleştirdi ve son darbe girişimine ilişkin bilgi verdi. Ellerindeki görüntü ve ses kayıtlarını da açıklayan Rodriguez, Venezuelalı emekli askerler ve aralarında İsrailli ve Kolombiyalıların da bulunduğu yabancılardan oluşan ve 3 gruba ayrılan darbecilerin 23 - 24 Haziran’da gerçekleştirmeyi planladıkları darbenin başarısızlığa uğratıldığını bildirdi.

Rodriguez, darbecilerin özellikle Caracas’ta La Carlota Hava Üssü ve Venezuela devlet televizyonu VTV’yi ele geçirmeyi planladıklarını ve Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisinde (SEBIN) tutuklu bulunan eski General Raúl Isaías Baduel’i devlet başkanı olarak ilan etmeyi amaçladıklarını ileri sürdü.

Maduro ve Cabello'yu öldürmek istediler 

Darbecilerin bir grubuna Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan Venezuelalı emekli General Jose Baez Torrealba'nın liderlik ettiğini ifade eden Rodriguez, bu grubun Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela Kurucu Meclis Başkanı ve iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello’yu öldürmeyi hedeflediklerini iddia etti.

Ellerinde darbecilerin telefon ve video konferanslarına ait 56 saati aşan kayıt bulunduğuna dikkat çeken Rodriguez, darbecilerin ülkedeki Kübalı danışmanları, doktorları ve Venezuela ordusundaki generallerin büyük çoğunluğunu öldürmeyi amaçladıklarını öne sürdü.

Rodriguez, darbecilerin arkasında Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ve Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın bulunduğunu ileri sürerek, gruba ait telefon görüşmelerini ve video konferans kayıtlarını da paylaştı. Ayrıca, darbecilerden bazılarının gözaltında olduğunu da belirtti.

Darbe girişimcileri yakalandı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinde engellenen son darbe girişiminin arkasındaki grubun yakalandığını açıkladı.

Maduro, başkent Caracas’taki devlet başkanlığı sarayı Miraflores’de düzenlenen bir etkinlikte konuştu. 23-24 Haziran için planlanan ve güvenlik birimleri tarafından engellenen darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulunan Maduro, "Venezuela halkına ve demokrasisine darbe yapmaya çalışan terörist bir grubu ortaya çıkardık ve yakaladık. 14 ay süren bir takip sonrasında bu suçlular yakalanıp hapse atıldılar." dedi.

Darbecilerin ABD ve Kolombiya tarafından finanse edildiğine işaret eden Maduro, darbecilerin içinde İsraillilerin de bulunduğunu ve kendisine yönelik suikast planlarının yanı sıra ülkenin telefon ve internet altyapısına da bombalı saldırılar gerçekleştirmeyi amaçladıklarını duyurdu.
 
"Öldürmek isteyen ancak faşist olarak adlandırılır"

Devlet Başkanı Maduro, darbecileri faşist bir grup olarak tanımladı ve şunları söyledi: 

"Ortalığı kan gölüne çevirmeye çalışarak iktidara gelmeye çalışan katiller. Politika bu mudur? Onlara muhalif diyemem çünkü öldürmek, katletmek, etrafı bombalamak isteyen ancak katil, faşist ve terörist olarak adlandırılır."

Maduro, yeni bir darbe girişimine karşı saldırıyla yanıt vereceklerini ifade ederek, "Bir uyarı veya tehdit olarak algılamayın ama bir darbe girişimi olursa, ancak oligarşinin ve ülkenin tüm faşist kesimlerinin imtiyazları ile birlikte sona ereceği daha derin ve daha radikal bir devrim gelir. Faşist bir darbe girişimine, acımasız bir devrimci karşı saldırıyla cevap veririz ve halk dediğin de böyle olmalı." diye konuştu.

Ne olmuştu?

Geçen yıldan beri ağır ekonomik krizle siyasi çalkantıların meydana geldiği Venezuela'da, muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis'in Başkanı Guaido, 23 Ocak'ta kendini 'geçici devlet başkanı' ilan etmiş, başta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesi tarafından da desteklenmişti. 

Guaido ile partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez, 30 Nisan'da bir grup askerle Maduro hükümetini devirmek amacıyla halkın sokaklara çıkması için çağrıda bulunmuştu.

Muhalifler, bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıkmış, ardından protestolar belirli bölgelerde şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Bunun üzerine Maduro taraftarları da sokağa çıkarak Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores etrafında toplanmıştı. Günün sonunda Lopez, önce Şili, daha sonra da İspanya Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Yorumlar (0)