Ve polis müdahale etti

Hong Kong polisi, göstericilere müdahalede bulundu.

DÜNYA 31.08.2019, 19:13
Ve polis müdahale etti

Hong Kong polisi, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin'e iadesi tasarısına karşı düzenlenen protestoya, TOMA ve göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulundu.

Polis, Hong Kong'da öğleden sonra Central Polis Karakolu önünde yoğunlaşan protestoculara TOMA ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Protestocular gösteride zaman zaman geri çekildi. Gösterilen Admiralty bölgesinde yoğunlaştı.

Hong Kong polisiyle göstericiler arasında yaşanan kovalamaca sonrasında protestocular, Wanchai Polis Karakolu yakınlarında etraftan topladıkları bank, plastik bariyer, çöp kutusu ve çeşitli materyaller ile barikat kurarak tamamını ateşe verdi. 

Bugünkü protesto yasaklanmıştı

Hong Kong’da CHRF (Sivil İnsan Hakları Cephesi) grubu tarafından 31 Ağustos Cumartesi günü (bugün) düzenleneceği 2 hafta önceden ilan edilen protestoya, hafta içi polis tarafından yıkıcı kitlesel etkilere sebep olacağı ileri sürülerek izin verilmemişti.

Sivil İnsan Hakları Cephesi (CHRF), polisin kararını temyiz komisyonuna götürmesine karşın yasak kararı değişmemiş, bunun üzerine Sivil İnsan Hakları Cephesi (CHRF) yaptığı açıklamayla, göstericilerden özür dilemişti.

Hong Kong'da geniş çaplı protesto olarak planlanan gösteri öncesi Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Hong Kong Garnizonu’na zırhlı araçlar, kamyonlar ve helikopterlerle asker göndererek, yıllık rotasyon yapıldığını ilan etmişti. 

Yapılan yıllık rotasyon muhalif delegeler tarafından “uyarı” olarak yorumlanmıştı.

Yapılan yıllık rotasyonu takiben Çin medyası Şıncın’da polisler isyanla mücadele tatbikatları düzenlediğine yönelik görüntüler paylaşılırken, protestocuları canlandıran polislerin, baret ve şemsiye taşıyarak, uzun sopa ve molotof kokteyliyle polislere saldırma görüntüleri servis edilmişti. 

Hong Kong'da neden protesto var?

Hong Kong'da, 3 Nisan'da, "hüküm giyen veya hakkında suçlama bulunan kişilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı" yerel parlamentoya sunulmuş ancak gelen tepkiler üzerine askıya alınmıştı.

Yorumlar (0)