Ve kriz tam 108 gün sonra bitti

23 Mart tarihinde karaya oturarak Süveyş Kanalı'nı 6 gün boyunca trafiğe kapayan Ever Given, geminin sahibi olan firma ile sigortacıların imzaladığı anlaşma sonrası serbest kaldı. Gemi 108 günün ardından Mısır'dan ayrılmak üzere yola çıktı.

DÜNYA 07.07.2021, 18:22
Ve kriz tam 108 gün sonra bitti

Süveyş Kanalı’nda karaya oturarak deniz trafiğinin günlerce kapanmasına sebep olan 'Ever Given' adlı yük gemisi tazminat hususunda anlaşma sağlanmasının akabinde Mısır’dan ayrılmak üzere yola çıktı.

Ülke basınında yer alan haberde, 3 aydan uzun bir süredir kanalın çıkışındaki Mur Gölü’nde tutulan geminin, Mısır ve gemi sahibi şirketi temsil eden Londra merkezli hukuk şirketi 'Stan Marine'nin tazminat hususunda anlaşması sonucunda Mısır'dan ayrılmasına izin verildiği ifade edildi.

Yaklaşık olarak 18 bin 300 konteyner yüklü olan geminin Mısır'ın kuzey bölgesinde bulunan İsmailiye Limanı'na doğru yola çıktığı belirtilen haberde, sefer hazırlıklarının akabinde Hollanda’nın Rotterdam şehrine doğru harekete geçeceği aktarıldı.

Süveyş Kanal İdaresi Başkanı Üsame Rabi daha evvel gerçekleştirdiği açıklamada tazminat miktarını 916 milyondan 550 milyon dolara kadar indirdiklerini dile getirmişti.

Küresel krize sebep olmuştu

'Ever Given' adlı dev konteyner gemisi, kötü hava şartları ve kum fırtınası sebebi ile görüş mesafesinin düşmesi neticesinde 24 Mart tarihinde Süveyş Kanalı'nda kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

Geminin kanalda sıkışarak geçiş yolunu tıkamasıyla kanalın iki yakasında uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması sebebi ile LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz), ham petrol ve birçok ürün sevkiyatında aksamalar meydana gelmişti.

Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün boyunca devam eden çalışmaların akabinde 29 Mart tarihinde dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla neticelendiğini ve kanalın, deniz trafiğine açıldığını duyurmuştu.

Bu süreç boyunca Mısır'ın günlük yaklaşık 12-14 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, kazanın ardından göller bölgesine çekilen Ever Given'ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar olduğu kaydedilmişti.

Yorumlar (0)