Ve koronavirüsü Hong Kong'ta can aldı

Çin sınırları içerisinde olup da yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınından ölüm vakasının olmadığı iki bölgeden biri olan Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde koronavirüs yüzünden ilk ölüm gerçekleşti. Çin anakarası dışında tespit edilen vaka sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 15, Makau Özel İdari Bölgesi’nde ise 8 idi.

DÜNYA 04.02.2020, 09:56
Ve koronavirüsü Hong Kong'ta can aldı

South China Morning Post gazetesinde yer alan haberine göre, Ocak ayında yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) ortaya çıktığı Hubey eyaletinin başkenti Vuhan şehrinde bir süre bulunan Hong Konglu bir kişi trenle 31 Ocak’ta Hong Kong'a geldi. 

İsmi açıklanmayan 39 yaşındaki enfekte olmuş şahıs aynı gün içinde Kraliçe Elizabeth Hastanesine alınarak yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) teşhisi konuldu ve bazı sağlık problemleri yaşadığı da ifade edilen hasta, karantina tedbirleri uygulanması üzere Prenser Margaret Hastanesine sevk edildi.

Koronavirüs teşhisi konulan hasta burada yaşamını yitirdi.  

Hong Kong yerel hükümeti dün aldığı bir kararla yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için ana kara ile çoğu kara ve deniz sınır geçiş noktalarının kapatılacağını ilan etmişti. Şehirde yüzlerce sağlık çalışanı, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının yayılma riskini düşürmek için ana kara ile sınırın tamamen kapatılması talebiyle greve gitmişti.

Gün içinde Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı 425, tespit edilen koronavirüs vakasının ise 20 bin 438’e (2 bin 788’inin durumu ciddi) çıktığı bildirilmişti. Ayrıca Hong Kong'daki kesinleşen vaka sayısı 15'e çıktığı, Makau Özel İdari Bölgesi’nde ise 8 olduğu açıklanmıştı.

Çin dışında yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınından ilk can kaybı da Filipinler'de yaşanmıştı. Böylelikle yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle dünya genelinde yaşanan can kaybı 427’ye ulaştı.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını, ilk olarak 12 Aralık'ta Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta Vuhan kentindeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" olarak tanımlanan yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) görüldüğünü açıklamış ve pazarı mühürlemişti. Yapılan ilk açıklamada yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını ile ilgili "gizemli hastalık" tanımı kullanılmıştı.

Çin'de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınına yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, salgının ağırlıklı olarak yarasa türünden kaynaklandığı belirtilmiş, bu tespitten sonra salgın sona erinceye kadar Çin'de yabani hayvan ticareti bir sonraki emre kadar yasaklanmıştı.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının kısa sürede Vuhan kentinden diğer şehir ve eyaletlere sıçraması dolayısıyla 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan şehri olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 şehirde toplu ulaşım iptal edilmişti.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCov) salgını nedeniyle ilk olarak British Airways, Çin'e olan uçuşlarını askıya almış, şirketin bu kararından sonra onlarca ülke ve havayolu şirketi önce Vuhan'a olan uçuşlarını askıya almış ardından Çin genelinde uçuşlarını durdurmuştu. Son 10 gün içerisinde ise bazı ülkeler havalimanlarını Çin'den gelen uçuşlara da kapatmıştı. Bu ülkeler arasına bugün Türkiye de dâhil oldu.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını dolayısıyla DSÖ de (Dünya Sağlık Örgütü-WHO) "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmişti.

Yorumlar (0)