Ve göstericiler amaçlarına ulaştı

Irak hükümeti, göstericilerin taleplerine ilişkin "ilk paketi" açıkladı.

DÜNYA 06.10.2019, 16:48 06.10.2019, 16:53
Ve göstericiler amaçlarına ulaştı

Irak'ta hükümet, göstericilerin taleplerine yönelik, "düşük gelirli ailelere arsa ve konut tahsisi, 150 bin işsize maddi destek ve iş imkanının yanı sıra gösterilerde hayatını kaybedenlerin 'şehit' kabul edilmesi" gibi kararları içeren paketi açıkladı.

Başkent Bağdat ve ülkenin güney kentlerinde düzenlenen gösterilerde dile getirilen taleplere karşı Irak hükümeti ilk paketini açıkladı. 

Irak resmi haber ajansının geçtiği habere göre, Bakanlar Kurulu, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin çağrısı üzerine göstericiler başta olmak üzere tüm vatandaşların taleplerini ele almak için olağanüstü toplandı.

Bakanlar Kurulu Toplantısında, tüm şehirlerde sınırlı ve düşük gelir sahiplerine tahsis edilen arsalara başvuru yolunun açılması, Basra kentinde 4 hafta içerisinde hak edilmiş 17 bin arsanın dağıtımının ise tamamlanması kararı alındı.

Bakanlar Kurulu Toplantısında ayrıca Irak genelinde 100 bin konut inşasını kapsayan ulusal iskân programı hazırlanması ve uygulanması, en yoksul bölge ve kentlere öncelik verilmesi, valilerin şehirlerde ihtiyaç sahibi ailelerin tespiti için komiteler kurması ve bu isimleri iki hafta içerisinde Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliğine göndermesi yönünde kararlar verildi. 

150 bin işsize maddi destek sağlanacak

Irak Maliye Bakanlığının tahsis edilecek arsalara konut inşa edenlerin ve kredi alanların sayısını artırmak için konut fonu mevcudunu güçlendirmesi, bunun 2020 bütçesine dâhil edilmesi ve kredilerin faizden muaf tutulması yönünde kararın alındığı toplantıda, çalışamayacak durumda olan 150 bin işsize üç ay boyunca aylık 175 bin dinar (147 dolar) yardım sağlanması ve bu süre zarfında söz konusu kişiler için ticari mekanlarda büfeler kurulması karara bağlandı.

Bakanlar Kurulu Toplantısında, Irak'ta 150 bin genç için eğitim programları hazırlanması ve 3 ay sürecek eğitim boyunca her birine 175 bin dinar maddi destekte bulunulması, söz konusu programlarda başarılı olanların yatırım şirketlerinde istihdam edilmesi veya orta ve küçük ölçekli işletmeler açmaları için uygun krediler sağlanması kararlaştırıldı.

Gösterilerde ölenler "şehit" sayılacak

Alınan kararlar kapsamında valilikler, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının sosyal yardım departmanlarıyla koordineli şekilde, sosyal yardım sağlanacak dezavantajlı 600 bin aileyi tespit edecek.

Bakanlar Kurulu Toplantısında ayrıca protestolarda yaşamını yitirenler göstericiler ve güvenlik güçlerinin "şehit" kabul edilmesi ve ailelerine tüm hak ve imtiyazların sağlamasına kararı alındı.

Sağlık Bakanlığının ise güvenlik güçlerinden ve göstericilerden yaralananların tedavisini üstlenmesi, hükümetin yurt dışında tedaviler de dâhil tüm masrafları karşılaması da kararlar arasında bulunuyor.

Irak Bakanlar Kurulu, bir sonraki oturumda, reformlar ve göstericilerin talepleriyle ilgili ikinci paketin görüşülmesi kararını aldı.

Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle gerçekleştirilen gösterilere sahne oluyor.

Yorumlar (0)