Vaka 2 milyona dayandı: Aşıyı reddeden Kuzey Kore insani krizin eşiğinde!

Covid-19 pandemisi tüm dünya üzerinde etkilerini gösterirken Kuzey Kore bu zamana gelene kadar salgını yaşamadığını iddia etmişti. Son açıklanan rakamlara göre Kuzey Kore’de vaka sayısı 2 milyona yanaştı. Sağlık işleyişi açısından iyi bir konumda olmayan ve vatandaşlarının Covid-19 aşısına ulaşamadığı Kuzey Kore'de oluşacak büyük bir salgın ihtimali insani krize sebep olabilir. Daha öncesinde DSÖ Kuzey Kore’ye yüzlerce dozluk aşı teklife etmiş, fakat ret cevabı almıştı.

DÜNYA 19.05.2022, 16:52
Vaka 2 milyona dayandı: Aşıyı reddeden Kuzey Kore insani krizin eşiğinde!

Alınan bilgilendirmelere göre, son 24 saat içerisinde 262 bin 270 Kuzey Kore vatandaşında yüksek ateş meydana geldi. Konulan bu tanı sonrasında ülkede nisan ayının sonundan bu zamana gelene kadar yüksek ateş belirtisi olanların miktarı 1,98 milyon rakamlarına çıktı.

Ölüm sayılarındaki artış korkuttu

Son 24 saatlik zaman dilimi içerisinde sadece 1 kişinin yaşamının yitirdiği belirtilen Kuzey Kore'de, ölenlerin miktarı hızla artarak 63'e geldi. Yüksek ateş tanısı konulan vatandaşlardan takriben 1,2 milyonu sağlığına yeniden kavuşurken, 740 bin 160’ı ise görülen kişilerden yaklaşık 1,2 milyonu sağlığına kavuşurken 740 bin 160 kişi ise izolasyona alındı.

İnsani kriz kapıya dayandı

Kuzey Kore, 13 Mayıs tarihinde 6 vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Ölenler içerisinde sadece bir kişinin yaşamını yitirmesine Covid-19’un Omicron varyantının sebep olduğu resmi mercilerce açıklanmıştı.

Vatandaşların Covid-19 aşısına ulaşamadıkları ve sağlık sistemlerinin de iyi bir halde olmadığı bilinen Kuzey Kore’de yaşanacak büyük salgın ihtimali insanı krize sebep olabilir.

“Ülkede Covid yok” iddiası ekonomiyi vurdu

Dünya Sağlık Örgütü tarafından orta ve düşük gelirli olarak bilinen ülkelerin aşılara aynı oranda ulaşabilmesini hedefleyen Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı kapsamında (COVAX) Kuzey Kore’ye yüzlerce dozluk aşı gönderilmesi teklif edilmişti.

Kuzey Kore ise pandeminin alınan kesin önlemler sayesinde ülkede olmadığını iddia etmişti. Şu anda yaşanan durumda ise kapılarını kapatan Kuzey Kore ülke ekonomisine ağır bir darbe aldı.

Yorumlar (0)