Uzun zamandır ilk kez: Putin ile Şi Çinping yüz yüze görüşecek!

Pandeminin başlangıcından bu yana ülke dışına çıkmayan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya Devlet Başkanı Putin, yüz yüze görüşecek. İki liderin buluşmasına odaklanan küresel kamuoyu, görüşmeden çıkabilecek sonuçları kestirmeye çalışıyor.

DÜNYA 08.09.2022, 09:30 08.09.2022, 18:00 Hakan Öksüz
Uzun zamandır ilk kez: Putin ile Şi Çinping yüz yüze görüşecek!

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna-Rusya savaşı, küresel çapta krize yol açtı. Savaşın yedinci ayı dolmak üzere ancak ortada herhangi bir ateşkes işareti yok. Ukrayna'ya askeri ve ekonomik yardımda bulunan Batılı ülkeler, bir yandan da Rusya'ya yaptırımlar uyguluyor. Batılı ülkelerin bu tavrının Rusya'yı kışkırttığı ve savaşın uzamasına neden olduğu konuşuluyor. 

Rusya ile siyasi ilişkileri koparmayan az sayıda ülke kaldı

Ukrayna'ya savaş açan Rusya, siyasi arenada yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Bu dönemde sadece belli başlı ülkelerin devlet başkanları ile bir araya gelen Rusya lideri Vladimir Putin, bu durumdan her konuşmasında bahsediyor. Rusya ile ilişkilerini koparmayan ülkelerden bazıları, iki devlet arasında arabuluculuk yaparak savaşı bitirmek isteyen Türkiye ile Rusya yanlısı Letonya ve Azerbaycan oldu.

Çin, Batılı ülkelerin bölgeye karışmasını istemiyor

Uzak Doğu'daki önemli güçlerden biri olan Çin, Rusya ile ilişkilerini sürdüren ülkelerden biri oldu. Uzun yıllardır Tayvan Adası ile ilgili taleplerde bulunan Çin, ABD'nin bölgedeki işleyişe karışmasını meşrulaştırmak istemiyor. Bu nedenle Ukrayna savaşı sürecinde Rusya ile olumlu ilişkilerini sürdüren Çin, Batılı ülkelerin politikasını eleştiriyor.

Batı blokuna karşı birlik mesajı verilecek

Rusya'nın Pekin Büyükelçisi Andrey Denisov'un aktardığı bilgilere göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Putin, ikili ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya gelecek. İki lider, savaşın başından bu yana ilk defa yüz yüze görüşecek. Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) zirvesinde bir araya gelecek Putin ve Şi Çinping, Batı blokuna karşı birlik mesajı verecek.

Andrey Denisov: Çok ilginç bir görüşme olacak!

Koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte ülkede kalma kararı alan Xi Jinping, iki yılın ardından ilk defa yurt dışı gezisine çıkmış olacak. Görüşmenin bir hayli ilginç olacağını kaydeden Andrey Denisov, "Pandeminin başladığı günlerden bu yana Rusya ile Çin arasında bu kadar kapsamlı ve üst düzey bir görüşme yapılmamıştı." dedi. Ukrayna'da süren savaşın ve Çin'in Tayvan Adası üzerindeki hak iddiasının, iki ülkeyi yakınlaştırdığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)