Uzmanından en iyi 6 tren yolculuğu

Tom Chesshyre, dünya genelinde birçok ülkede tren seyahati deneyimi yaşamış bir isim. Uzmanından en unutamadığı 6 yolculuğu sizler için derledik.

DÜNYA 25.10.2019, 14:43 25.10.2019, 15:21
Uzmanından en iyi 6 tren yolculuğu

Dünya genelinde yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzunluğunda demiryolu ağı var. Dünyanın en uzun demir yolu ağı 226.706 kilometre ile Amerika Birleşik Devletleri'nde. Avrupa Birliği ülkelerinin genelinde 209.895 kilometre olan demiryolu uzunluğunu 131 bin kilometre ile Çin, 90.569 kilometre ile Hindistan ve 84.158 kilometre ile Rusya takip ediyor.

Yer                  Uzunluk
ABD 226.706 km
Avrupa Birliği 209.895 km
Çin 131.000 km
Hindistan 90.569 km
Rusya 84.158 km
Kanada 57.042 km
Arjantin 35.753 km
Almanya 33.897 km
Avustralya 33.819 km

2006 yılı verilerine göre de Kanada genelinde 57.042 kilometre, Güney Amerika'daki Arjantin'de 35.753 kilometre, Almanya'da 33.897 kilometre, Avustralya'da 33.819 kilometrelik demiryolu ağı bulunuyor.

Tom Chesshyre, The Times, The Guardian, The Financial Times, The Daily Mail gibi gazete ve dergilerde birçok yazı kaleme almış, Kuzey Kore'den İngiltere'ye, Çin'den Avustralya'ya birçok ülkedeki demiryolu ağını deneyimlemiş 8 seyahat kitabı kaleme almış bir isim. Son kitabı "Venedik'e Giden Yavaş Trenler"de Londra'dan Venedik'e giden 6 bin kilometreyi aşan 13 ülkeden geçen seyahat macerasını anlatıyor.

Tren yolculuğunun güzel yanlarından birini uçak yolculuğunda asla görülemeyecek yerleri görme imkanı olarak tanımlayan Chesshyre, trenlerle ülkeler hakkında daha iyi bir resim elde edebilirsiniz diyor.

 

Kendisi de bir İngiliz olan Chesshyre, İngilizlerin tren aşkını 1829 yılında tasarlanmış George Stephenson'un Roketi adı verilen ilk buharlı lokomotife dayandırıyor. Stephenson'un Roketi, 15 Eylül 1830'da Liverpool ve Manchester arasında saatte 35 mil (yaklaşık 60 kilometre) hızla hareket eden sonraki yıllarda birçok tasarıma ilham kaynağı olmuş bir lokomotif. Bu lokomotiften hareketle şimdi ilerlemeye daha alışkınız diyen Chesshyre, dünyadaki en güzel yolculuklar seçkisini şöyle paylaşıyor: 

Büyük Amerikan Demiryolu

Chesshyre, çoğu insan Amerika'yı trenlerle ilişkilendirmeyip sadece uçak ve karayolu yolculuğunu ön plana çıkarsa da Amtrak'ın, Amerika'da bir sürü tur gerçekleştirip birçok noktaya uzandığını ve demiryolunun Amerikan ulusunun anahtarı olduğunu söylüyor.

İlk kıtalararası hattın 10 Mayıs 1869'da Utah'taki Promontory Zirvesi'nde tamamlandığı yer şimdi turistik bir cazibe merkezi diyen Chesshyre, New York'tan Şikago'ya olan Lake Shore Limited'in; yine Şikago'dan Seattle'a kuzey ovalarının sınırlarındaki Empire Builder'ın; ve iki gece ve üç gün süren Şikago ve San Francisco arasındaki California Zephyr'in tadını damağında hissettiğini söylüyor.

Ghan Ekspresi

Ghan Ekspresi, çoğu yolcunun Kutsal Kaya Uluru'yu görmeye gittiği Alice Springs ile, Güney Avustralya'daki Adelaide'den Darwin'e kadar 1,851 mil (yaklaşık 3 bin kilometre) süren Avustralya'yı ikiye bölen bir hat.

Tom Chesshyre, trenin adının Afgan Ekspresi'nden geldiğini söyleyerek, "Ghan'da 38 kadar paslanmaz çelik vagon var ve biraz uzun, parlak bir yılana benziyor" diyor ve yolculuğun Avustralya'nın sıcak kırmızı çölünde tüm mesafeyi geçmek Alice Springs'de dört saatlik bir mola ile 54 saat sürdüğünü ifade ediyor. 

Hindistan'ın Altın Üçgeni

Trenler Hindistan'da çok büyük önem arz ediyor. Günde 20 milyon yolcu taşıyan Hint Demiryolları tarafından 1,3 milyondan fazla kişi istihdam ediliyor. 68.000 millik (110 bin kilometre) hat (dünyanın çevresinin iki katından fazla), günlük 14 bin 500 sefer ve 7.000'den fazla istasyona sahip.

Chesshyre, Delhi'den Agra'ya Tac Mahal'i görmek için, “Altın Üçgen” etrafında yapılan geziler de dahil olmak üzere, yolculukların bir kısmı nefes kesici olduğunu belirtiyor.

Rocky Yolculuğu

Kanada'daki Alberta ile Vancouver arasındaki yolculuk sırasında karlı tepeleri olan Rocky Dağları ile beraber birçok nehir ve göl görme fırsatı sunuyor.

1885'te doğu ve batıyı birbirine bağlayan hat boyunca yerleşim yerlerinden uzak bölgelerin bazılarından geçiliyor. Chesshyre, yolculuğun iki gün sürdüğünü ve Turnuva Başkenti olarak bilinen Kamloops'da bir gece mola verildiğini söylüyor.

Michelin yıldızlı restoranlarda eğitimli şeflerin ve cam tavanlı vagonlardan dağları görebileceğiniz lüks bir tren olduğunu söyleyen Chesshyre için bu inanılmaz bir deneyim.

Rusya'ya sevgilerle...

Chesshyre, Trans-Sibirya Demiryolu'nu gezegenin öbür tarafına seyahat aracı olarak görüyor.

Moskova’dan başlayıp, Rusya’nın en doğusundaki Vladivostok’a ya da Moğolistan’dan Çin’e ya da Çin sınırındaki yolculuğu Pekin’e giderek bitirebilirsiniz diyen Chesshyre, Moskova'dan Vladivostok'a uzaklığın 5.772 mil (yaklaşık 9 bin 250 kilometre), Pekin'e yolculuğun ise 6.319 mil (10 bin 100 kilometre) olduğunu söylüyor ve ekliyor "Kazan, İrkutsk veya Baykal Gölü'nün yakınındaki Ulaan Üde'de mutlaka mola verin".

Buzul Ekspresi

Chesshyre, İsviçre'nin Zermatt bölgesi ve doğudaki Saint-Moritz kasabası arasındaki bu treni "efsanevi hizmet" olarak adlandırıyor. Yolculuk, sekiz saat sürüyor ve dağ köyü Andermatt ve Ren nehri ile Plessur Çayı'nın birleştiği Chur'daki durakları ile dağ manzarasını kapsıyor.

Hızlı bir tren değil, ortalama hız saatte 24 mil (yaklaşık 40 kilometre) fakat tren her istasyona uğramadığı için “ekspres” terimi kullanılıyor.

181 mil boyunca uzanan ve 91 tünelden ve 291 köprüyü geçen dar mesafeli raylarda çalıştığını söyleyen Chesshyre, Ekspres'in açık büfe vagonu olduğunu ve yemek yerken seyahat etmenin daha güzel olacağını ifade ediyor.

Yorumlar (0)