Uygur Türklerinin toplama kampındaki görüntüleri sızdı

Çin’in batısındaki Sincan bölgesinde, yüzlerce Uygur Türkünün gözleri bağlı bir şekilde görüntülenmesi, bölgedeki Uygur Türkleri için yeni kaygılar oluşturdu.

DÜNYA 07.10.2019, 10:40 07.10.2019, 11:58

Dron ile gizli bir şekilde alınan görüntülerde, üstünde “Kaşgar Gözaltı Merkezi” yazan turuncu ve mor renk kıyafet giydirilmiş yüzlerce Uygur Türkü bir trenden indirilip, tren istasyonunun avlusuna götürüldü ve Çin özel harekât polislerinin kontrolünde bekletildiler. Dizlerinin üstüne çökertilerek bekletilen Uygur Türkleri, gözleri siyah bantlarla bağlı, elleri arkadan kelepçeli ve saçları kazınmış olarak görüntülendi.

Gizli çekilen görüntülerin tarihi hakkında açıklama yapılmadı

Çin Dışişleri Bakanlığı defalarca talep edilmesine rağmen çekilen görüntülerin tarihi hakkında açıklama yapmadı.

Bakanlığın Sincan yetkilileri, konuyla ilgili açıklamasını sadece “Her ülke gibi Çin’de de suçları yıkmak için uygulamada bulunuyor.” diyerek yaptı.

Sadece “Yargı makamlarının normal bir uygulaması” açıklaması geldi

Yetkililer, “Suçlara yönelik uygulamalar hiçbir zaman etnik kökenlerle veya dinî inançla ilişkilendirilmedi.” diyerek gizli bir şekilde çekilmiş görüntülerin Uygur Türkleri ile ilgili olmadığını belirttiler ve görüntüler için “Çin yargı makamlarının normal bir uygulaması” olarak açıklamada bulundular.

Toplama kampı iddiaları reddediliyor

Son iki buçuk yılda Çin binlerce Müslüman Uygur Türkünü tutukladı. Tutuklanan Uygur Türklerini sözde “gönüllü dayanışma kamplarına” ve “mesleki eğitim merkezlerine” götürdü. Dünya basınında defalarca yer bulan tutuklamalar, şiddet ve işkence iddiaları üzerine Çin, Uygur Türkleriyle ilgili sorulan sorularda tutuklar için sadece “meslekî eğitim merkezlerinde” eğitiyoruz açıklamasında bulundu. Ancak gözleri bağlı ve elleri arkadan kelepçeli yüzlerce Uygur Türkünün “meslekî eğitim merkezinde” olmadığı kontrollü bir şekilde “toplama kamplarına” götürüldüğü iddiaları kuvvetli bir şekilde yerini koruyor ve yetkili makamlardan açıklama bekleniyor.

Yorumlar (0)