Uygur Türklerine 'terörist' dedi!

Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, Çin'in uyguladığı Doğu Türkistan politikasına destek verdiğini açıkladı. Nahyani, Uygur Türklerini 'terörist' olarak nitelendirerek skandal bir açıklamada bulundu.

DÜNYA 24.07.2019, 09:57 24.07.2019, 10:19
Uygur Türklerine 'terörist' dedi!

Çin, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) Doğu Türkistan'daki 'güvenlik uygulamalarına' verdiği destek nedeniyle teşekkürlerini sundu.

BAE'nin Abu Dabi Veliaht Prensi ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed bin Zayed el Nahyan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. 

Çin devlet medyasında yer alan habere göre, Devlet Başkanı Şi Cinping, Sincan (Doğu Türkistan) meselesinde BAE'nin Pekin'e verdiği 'değerli destek' için Muhammed bin Zayed'e teşekkür ederek iki ülkenin terörle mücadele konusunda iş birliğini daha da güçlendirmesi gerektiğini bildirdi. 

Abu Dabi Veliaht Prensi de Çin'in etnik azınlıkların haklarını ve çıkarlarını korumak adına gösterdiği çabaların ülkesi tarafından takdir edildiğini kaydetti. 

Çin devlet televizyonu CCTV'de yayınlanan habere göre, Muhammed bin Zayed, Uygur Türklerini 'terörist' olarak nitelendirirken BAE'nin 'terörist ve aşırılık yanlısı' gruplara karşı Çin yönetimiyle birlikte mücadele etmeye istekli olduğunu söyledi. 

Abu Dabi Veliaht Prensi'nin açıklamalarının, Çin'in uyguladığı Doğu Türkistan politikalarının uluslararası kamuoyundan sert tepkiler aldığı bir zamana denk gelmesi dikkat çekti.

"BAE ve Çin gelecek vadediyor"

Twitter hesabından açıklamada bulunan Muhammed bin Zayed, arkadaşı olarak tanımladığı Çin lideri Şi Cinping'le görüşmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "Ortak hedefleri, özlemleri ve insana yatırım vizyonunu paylaşıyoruz. Küresel barış ve istikrar için mücadele ediyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin gelecek vadediyor." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığının verilerine göre, Çin yönetimi 3 milyon civarında Uygur ve diğer Müslüman azınlıklara mensup vatandaşları zorla toplama kamplarına alıyor. 

İlk etapta bu kampların varlığını kabul etmeyen Pekin, uluslararası baskıların artması üzerine toplama kamplarını dünyaya 'yeniden eğitim merkezi' ya da 'mesleki eğitim merkezi' olarak lanse etmeye çalışmıştı.

Yorumlar (0)