Uygur Türkleri Kanada’da satın aldıkları kiliseyi camiye dönüştürdü

Kanada’nın Toronto kentinde yaşamlarını sürdüren Uygur Türkleri birlikte toplanarak satın aldıkları bir kiliseyi camiye çevirdi.

DÜNYA 26.09.2021, 13:40 27.09.2021, 10:05
Uygur Türkleri Kanada’da satın aldıkları kiliseyi camiye dönüştürdü

Tarihi 1873 yılına dayanan Mount Carmel Kilisesi, satışın ardından Kanada Uygur Türkleri İslam ve Kültür Merkezi adını aldı.

Yapılan törenin ardından caminin gönderine Gökbayrak çekildiği görüldü. Kanada Uygur Türkleri Derneği’nde Genel Sekreter olarak görev yapan İtibar Artış, 610 bin Kanada Doları’na (yaklaşık 4,3 milyon TL) satın aldıkları kilisenin hem camii hem de toplum merkezi olarak hizmet vereceği bilgisini verdi.

Bir süredir Toronto ve çevresinde ikamet etmekte olan Uygur Türklerinin bazı toplumsal faaliyetlerini gerçekleştirmek ve aynı zamanda da ibadetlerini yapabilmek için bir arayışta olduğu burada özellikle yeni nesil için kendi kültür ve göreneklerini aktarmanın kendileri için bir zaruriyet olduğunu belirten Artış, o nedenle böyle bir tercih yaptıklarını vurguladı.

Kilisenin papazı da törene katıldı

Yapılan açılış törenine Mount Carmel Kilisesi'nde görev yapan son papaz Dr. Robin Wilkie törene katılarak düşüncelerini aktardı. Kanada halkının yıllarca ibadet ettiği bir mekan olan binanın, başka bir dine mensup da olsa yine ibadet edilecek bir mekan olarak yaşamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca Çin’in Uygur Türklerine yaptığı zulümden de haberi olduğundan bahsetti.  

Törenin ardından açılışa katılan misafirlere Uygur tarzıyla yapılmış yemekler ikram edildi. Bina en yakın zamanda  ibadete açılacak.

Yorumlar (0)